Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Diplomație: Cum vor coopera Moldova și Ucraina pe viitor

© Sputnik / Mihai CarausMinisterul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, și ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, aflat în vizită la Chișinău, au susținut un briefing comun.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a salutat vizita la Chișinău a omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba, pe care l-a numit „bunul meu prieten”.

Блокпост российских миротворцев на въезде в город Бендеры - Sputnik Moldova
Deputat rus: Îngrijorarea ucrainenilor cu privire la pacificatorii ruși pare ciudată

La rândul său, șeful diplomației ucrainene a spus că este bucuros să fie astazi la Chisinau, la invitatia lui Aureliu Ciocoi, cu care a avut „o discuție bună”. „Și pot să-l numesc deja prieten”, a adăugat Kuleba la briefingul susținut împreună cu Ciocoi în sediul Ministerului moldovean de Externe (MAEIE), după ședința delegațiilor celor două părți. 

Potrivit lui Ciocoi, părțile au discutat despre cooperarea lor în plan zonal, regional, precum și aspecte de securitate regională și internațională.

Dmytro Kuleba a menționat că vizita sa actuală este prima vizita a ministrului de Externe al Ucrainei la Chișinău din 2014 încoace.

„Sunt convins că, împreună cu colegii noștri din Moldova, trebuie să facem tot posibilul ca să nu mai permitem o pauză atât de îndelungată”, a spus șeful diplomației ucrainene.

Kuleba a precizat că, în actuala vizită la Chișinău, partea ucraineană este interesată de „contacte la toate nivelurile, inclusiv cu presedintele ales, Maia Sandu”.

Перспективы развития Молдовы после президентских выборов 2020 года   - Sputnik Moldova
Rusia
Deputat rus, despre cererea lui Sandu de retragere a forțele ruse de menținere a păcii

Ministrul de Externe al Ucrainei a menționat că a abordat în discuția cu Aureliu Ciocoi o serie de subiecte de pe agenda bilaterală și regională, inclusiv vizând securitatea.

„Securitatea Republicii Moldova este securitatea Ucrainei și securitatea Ucrainei este securitatea Republicii Moldova. Acesta este principiul fundamental care trebuie să stea la fundamentul relației noastre”, a declarat Dmytro Kuleba.

El a adăugat că partea ucraineană își dorește proiecte comune cu Republica Moldova în domeniul infrastructurii și că părțile trebuie să soluționeze „subiectele cronice de pe agenda bilaterală și să mergem înainte”.

„Sper că vom colabora pentru relațiile noastre comune cu UE. În special am ajuns de acord să avem consultări pe subiectul integrării europene a statelor noastre”, a adăugat Kuleba.

„Sunt recunoscător Republicii Moldova pentru sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. La rândul său, Ucraina a sprijinit tot timpul Republica Moldova la soluționarea problemei transnistrene. Vom lucra împreună asupra proiectelor care vor duce la suveranitatea și integritatea teritorială ale statelor noastre”, a mai declarat ministrul ucrainean de Externe.

Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Ce sfat i-a dat Maiei Sandu un deputat rus

Dmytro Kuleba a spus că l-a informat pe Aureliu Ciocoi despre inițiativa ucraineană „platforma Crimeea” și că se așteaptă la „participarea activă a Moldovei la acest proiect”.

Aureliu Ciocoi a spus că discuția cu omologul său ucrainean a fost „deschisă, sinceră”, lucru care-i inspiră speranța identificării soluțiilor la problemele „care mai persista și trenează de mult timp în relatiile bilaterale”.

„Am convenit să aducem un suflu nou în dialogul la nivel înalt între Republica Moldova și Ucraina”, a spus Ciocoi. El și-a exprimat speranța că relațiile moldo-ucrainene vor intra „într-o etapă calitativ nouă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0