Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce sfat i-a dat Maiei Sandu un deputat rus

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaПленарное заседание Госдумы РФ
Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Moldova
Abonare
Primul adjunct al președintelui Comitetului pentru Relațiile cu SCI al Dumei de Stat, Constantin Zatulin, a specificat care sunt declarațiile pe care Maia Sandu nu trebuie să le facă pentru a nu reduce din șansele de a integra Transnistria în Moldova.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, nici nu a reușit să intre în exercitarea funcției de președinte că deja a și reușit să facă un șir de declarații care pot duce la complicarea relațiilor cu Federația Rusă, a declarat primul adjunct al președintelui Comitetului pentru Relațiile cu SCI al Dumei de Stat, Constantin Zatulin.   

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu crede că Transnistria va fi reintegrată într-o bună zi
Zatulin s-a referit la declarațiile făcute de Maia Sandu publicației “Evropeiskaia Pravda” în care aceasta a afirmat că pentru soluționarea conflictului transnistrean trebuie evacua trupele rusești de menținere a păcii. Imediat, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că afirmația făcută de Sandu constituie o greșeală gravă.  

"În primul rând, aș vrea să remarc că așa, pur și simplu, în urma unei singure declarații a Maiei Sandu, care încă nici nu a intrat funcție, Rusia nu se va speria și nu va evacua trupele de menținere a păcii. Trupele de menținere a păcii nu o păzesc pe Maia Sandu, ci pacea în regiune, inclusiv securitatea a sute de mii de cetățeni ai Federației Ruse care locuiesc în Transnistria, dar și Moldova, de asemenea. Doamna Maia Sandu încă nu a reușit să se descurce cu treburile cotidiene, să intre în funcție, dar deja a reușit să facă o mulțime de declarații și fiecare dintre aceste declarații este în măsură să complice rău viitoarele ei relații cu Federația Rusă", a declarat Zatulin  

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, despre declarația lui Sandu privind Transnistria: O mare greșeală
Deputatul a menționat că nu i-ar recomanda niciunui politician să scoată trupele de menținere a păcii și să submineze condițiile de menținere a păcii în această regiune, mai ales în lumina conflictului din Nagorno-Karabah, acolo unde anterior trupele ruse de menținere a păcii nu se aflau.

"Eu aș spune că în condițiile în care avem astfel de politicieni ca Sandu și alții crte gândesc ca ea, prezența trupelor rusești de menținere a păcii îi opresc de la dorința de a aplica în raport cu Transnistria careva măsuri represive. Astfel de tentative deja s-au făcut în 1992 și nu au dus la nimic bun Moldova", a declarat parlamentarul rus, care este citat de RIA Novosti.

Президент РФ В. Путин обратился к участникам VII Форума регионов РФ и Белоруссии - Sputnik Moldova
Rusia
Putin a felicitat-o pe Sandu cu victoria în alegeri
Zatulin a menționat că Federația Rusă recunoaște rezultatele votării în Moldova, dar "își păstrează impresia cu privire la cine a venit, drept rezultat, la putere" - un om cu cetățenie dublă, prima acțiune a căruia a fost să-l invite pe președintele român în vizită în Moldova.

"Eu nu am nimic împotriva dezvoltării relațiilor României cu Moldova, cu excepția faptului că o parte însemnată a părtașilor Maiei Sandu nu-i pasă de suveranitatea propriei țări și chiar și atunci când dorm o văd în componența României. Și mai ales ei ar vrea să intre în România și cu un cadou, acest cadou fiind Transnistria, care nu are de gând să adere la România", a declarat deputatul rus.

Zatulin a mai menționat că Maia Sandu trebuie să înțeleagă că cu cât va insista mai mult pe această direcție, cu atât mai puține șanse sunt de a integra Transnistria în Moldova.

Amintim că acum două zile, într-un interviu acordat ziarului ucrainean “Evropeiskaia Pravda”, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că soluționarea diferendului transnistrean ar trebui să prevadă retragerea completă a forțelor rusești de menținere a păcii în regiune.

Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Expert: Ce semnifică felicitarea lui Putin adresată Maiei Sandu
"Sunt împotriva federalizării Moldovei, nu susțin opțiunile pe care le-au propus (președintele Moldovei Igor - n.n.) Dodon și partidul său", a răspuns Sandu la întrebarea despre statutul Transnistriei.

Potrivit ei, conflictul transnistrean trebuie să fie soluționat pe cale pașnică, dar nu a fost încă identificat un format pentru acest lucru.

Sandu a mai spus că soluționarea diferendului transnistrean este imposibilă fără participarea Rusiei, menționând că Moscova este una dintre părțile care participă la negocieri.

„Și, da, Transnistria este susținută de Rusia. Inclusiv prin livrarea gratuită a gazului și multe alte mijloace”, a mai declarat președintele ales pentru publicația ucraineană. Totodată, ea a adăugat că Moldova nu recunoaște datoria pentru livrările de gaz rusesc Transnistriei.

Amintim că militarii ruși de menținere a păcii au fost dislocați în zona de conflict în 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0