Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Deputat rus, despre cererea lui Sandu de retragere a forțele ruse de menținere a păcii

© Sputnik / Mihai CarausПерспективы развития Молдовы после президентских выборов 2020 года
Перспективы развития Молдовы после президентских выборов 2020 года   - Sputnik Moldova
Abonare
Un deputat al Dumei de Stat din Federația Rusă a comentat cererea lui Sandu de retragere a forțele ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. În ultimii 20 și ceva de ani, în zona de securitate a conflictului transnistrean, nu a existat niciun incident grav și acest fapt este meritul trupelor ruse de menținere a păcii, a declarat deputatul Artiom Turov, care este reprezentantul Comisiei de Afaceri a CSI, a Integrării Eurasiatice și a Relațiilor cu Compatrioții din cadrul Dumei de Stat. Turov a făcut aceste afirmații comentând declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu a explicat cum vede relația dintre Moldova și NATO
Potrivit parlamentului rus, înainte de a vorbi despre încetarea misiunii trupelor ruse de menținere a păcii în Transnistria, este necesară soluționarea crizei din relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului.

”În primul rând, trebuie rezolvată criza care există între Transnistria și autoritățile oficiale ale Moldovei de la începutul anilor ’90. Trupele ruse de menținere a păcii reprezintă un garant stabil al păcii și al securității în această regiune”, spune deputatul.

Potrivit lui Artiom Turov, faptul că în ultimii 20 și ceva de ani nu a avut loc niciun incident grav în zona de securitate a conflictului transnistrean, se datorează trupelor ruse de menținere a păcii.

”Înainte de a vorbi despre încheierea acestei misiuni, este necesar să se rezolve problema principală – problema interacțiunii și al conlucrării autorităților moldovenești cu Transnistria. Doar după aceea se poate vorbi despre alți pași. Trebuie de început cu problema principală”, afirmă Turov.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon este gata să cheme oamenii în stradă: Iată în ce condiții
Potrivit parlamentului rus, misiunea de menținere a păcii în Transnistria este una dintre cele mai reușite din ultimii ani.

”Stabilitatea de pe malurile Nistrului este un fapt recunoscut la nivel internațional. Acesta este probabil și motivul pentru care nu există conflicte, deoarece există o misiune de menținere a păcii. Suntem conștienți că aceasta este o misiune internațională, care include și militari din Moldova”, adăugat deputatul Dumei de Stat.

Artiom Turov spune că, în calitate de membru al misiunii internaționale a observatorilor CSI prezent la recentele alegeri parlamentare, a asistat la modul în care unii politicieni moldoveni au făcut declarații categorice în adresa cetățenilor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului.

”Nu au fost întotdeauna afirmații corecte. Prin urmare, este necesar ca mai întâi să se decidă modul în care se vor dezvolta relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului și doar apoi să se decidă asupra încetării sau modernizării misiunii de menținere a păcii”, a rezumat Turov.

Amintim că președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat postului public de televiziune Moldova 1, a pledat încă o dată în favoarea retragerii contingentului rus din Transnistria. Potrivit Maiei Sandu, ea va continua politica celor care au susținut retragerea armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0