Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce ne așteaptă în 2021 în sistemul medical

© Sputnik / Mihai CarausDenis Valac
Denis Valac - Sputnik Moldova
Abonare
Veniturile în fondurile de asigurări medicale vor crește cu 33%, iar polița de asigurare medicală nu se va scumpi. Sunt prevederile Proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2021.
Ce ne așteaptă în 2021 în sistemul medical

Cea mai mare parte a fondurilor va fi utilizată pentru achitarea serviciilor medicale. De asemenea, sunt prevăzute surse pentru majorarea salariilor angajaților instituțiilor medicale publice. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI", cu directorul adjunct al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină Denis Valac.

Фармацевт в аптеке - Sputnik Moldova
Societate
Cine va beneficia de medicamente compensate - lista a fost extinsă

Potrivit lui, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2021 prevede o majorare semnificativă atât a veniturilor cât și a cheltuielilor.

Astfel, veniturile vor crește cu circa 30 la sută sau cu 2,7 miliarde de lei comparativ cu anul 2020, iar cheltuielile - cu 35,3 la sută sau cu 2,9 miliarde de lei. În acest sens, veniturile totale se estimează la 11 miliarde 144 de milioane de lei, iar cheltuielile - 11 miliarde 344 de milioane lei, cu un deficit de 200 de milioane de lei.

"Sursele cele mai importante pentru acumularea veniturilor rămân primele de asigurări obligatorii de asistență medicală în cotă procentuală. În 2021, planificăm o creștere cu 124,5 milioane de lei. De asemenea, transferurile de la bugetul de stat se vor majora cu circa 2,8 miliarde de lei sau 94,1 la sută", a remarcat Denis Valac.

Directorul adjunct al CNAM a mai precizat că și cheltuielile în anul viitor vor crește semnificativ, cu 2,9 miliarde de lei. Bugetul pentru 2020 nu va presupune doar majorări de salarii ale cadrelor medicale, suplimente pentru COVID, dar și acoperire financiară pentru programe speciale, extinderea listei medicamentelor compensate și acordarea altor tipuri de servicii.

Медицинский полис - Sputnik Moldova
Societate
Cât va costa polița de asigurare medicală în anul 2021
"În anul viitor vor avea continuitate proiectele propuse de Guvern precum: majorarea salariilor cadrelor medicale din instituțiile medico-sanitare publice, din 1 septembrie, cea de-a doua etapă de majorare a salariilor pentru personalul medical cu 30 la sută, de la 1 ianuarie, și personalul tehnic cu 3 la sută. Să nu uităm de suplimentul care se acordă în mărime de un salariu pentru personalul implicat în lupta cu COVID. Cu toate acestea, ne propunem să punem accent și pe alte servicii, deoarece pe lângă COVID mai sunt și alte maladii de care suferă populația", a precizat invitatul.

Denis Valac a mai menționat faptul că la planificarea veniturilor și cheltuielilor în cotă procentuală și sumă fixă s-a ținut cont de faptul că și anul viitor ar putea fi un an complicat în contextul pandemiei, de aceea Proiectul a fost planificat rațional, iar estimările au fost făcute în colaborare cu specialiștii Ministerului Finanțelor și MinisteruluiSănătății din Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0