Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cuznețov, despre sesizările depuse la Curtea Constituțională

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Cuznețov
Alexandru Cuznețov  - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații fracțiunii parlamentare Platforma Demnitate și Adevăr au depus trei sesizări la Curtea Constituțională. În ce măsură autoritatea de jurisdicţie constituţională  ar putea să anuleze niște proiecte de legi votate de majoritate parlamentară în Legislativ?
Cuznețov, despre sesizările depuse la Curtea Constituțională

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în dreptul constituțional Alexandru Cuznețov a explicat câteva elemente importante cu referire la deciziile pe care ar putea să le pronunțe Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Alte sesizări au fost depuse la Curtea Constituțională
"În primul rând trebuie să separăm faptul că Curtea Constituțională poate să se pronunțe doar pe obiectul final, adică în baza legii intrate în vigoare. Depinde cum s-a formulat - dacă este sau nu constituțional actul care nu este final și nu a intrat în vigoare, atunci CC nu va putea să analizeze, pentru că acesta nu există. În cazul în care se atacă procedura de adoptare a unui act, CC poate să se expună, să analizeze acțiunile ce se referă la Regulamentul Suprem al Parlamentului. De aceea contează ce s-a atacat: actul sau procedura?", a declarat expertul în drept constituțional.

De asemenea, Alexandru Cuznețov a remarcat: Curtea Constituțională poate să se pronunțe doar pe segmentul constituționalității. În acest sens, expertul s-a referit la sesizările depuse privind modificarea legii cu privire la Serviciul de Informații și Securitate.

Министерство Внутренних Дел - Sputnik Moldova
Politică
Jizdan, despre eșuarea moțiunii simple împotriva lui Voicu
"Doar Parlamentul are dreptul să facă aceste modificări și să atribuie un organ în subordinea unei sau altei instituții. De aceea, Curtea Constituțională va analiza prin prisma dacă s-a respectat sau nu legislația (...). Pe de altă parte, CC ar putea să facă o interpretare mai largă, argumentând că SIS face parte din organul executiv și ar putea fi atribuit doar președintelui ori Guvernului", a explicat interlocutorul.

Amintim că ieri deputații fracțiunii parlamentare Platforma Demnitate și Adevăr au depus trei sesizări la Curtea Constituțională. La baza sesizărilor PPDA depuse la Curtea Constituțională pe proiectele votate în ședința plenară din 3 decembrie au stat trei motive. Precizarea a fost făcută de deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău.

Potrivit acestuia, primul motiv a fost anularea proiectelor care au fost votate în lectură finală, modificarea legii cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, cea care se referă la Stadionul Republican. La fel, deputații au cerut și anularea hotărârii Parlamentului pentru modificarea componenței nominale a Biroului Permanent al Parlamentului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0