CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Reporterul RIA Novosti a studiat îndrumarul cu recomandări pe care o primesc persoanele vaccinate la Moscova. Astfel, potrivit acestui document, fiecare al zecelea pacient căruia îi este administrat vaccinul ”Sputnik V” împotriva coronavirusului, ar putea simți senzații de slăbiciune sau de vomă.
În îndrumar este menționat că, în majoritatea cazurilor, vaccinul este suportat ușor. Apariția unei stări de rău nu ar trebui să îngrijorăm: aceasta este o reacție individuală normală a organismului șu unul dintre semnele de formare a imunității.
Celor care au slăbiciuni, o stare generală de oboseală și senzații de vomă, le este recomandat să reducă efortul fizic și să se odihnească mai mult.
În jur de 5,7 procente dintre cei vaccinați pot avea dureri musculare, frisoane sau senzație de fierbințeală, dureri de cap sau temperatură de peste 37 de grade.
Dacă temperatura este mai mare de 38 de grade, este recomandată administrarea preparatelor antipiretice și analgezice (paracetamol și ibuprofen), iar ”dacă temperatura este de peste 39 de grade și nu scade în timp de patru ore de la luarea medicamentelor, atunci este necesar să chemați medicul”, este menționat în document.
Alte 4,7 procente dintre cei vaccinați pot acuza durere, mâncărime, inflamație și roșeață în locul introducerii vaccinului. De regulă, nu este nevoie de tratament, însă pentru reducerea inflamației și disconfortului por fi administrate medicamente împotriva alergiei.
Un procent și jumătate dintre pacienți pot avea congestie nazală, guturai sau dureri în gât. Acestora li se recomandă gargare, consum sporit de lichide și utilizarea spray-urilor nazale.
Mai puțin de un procent pot avea o creștere a ritmului cardiac sau a tensiunii arteriale.
Amintim că, miercuri, președintele Rusiei Vladimir Putin i-a cerut vicepremierului Tatiana Golikova ca de săptămâna viitoare să fie dat startul vaccinării în masă a cetățenilor ruși împotriva coronavirusului. Potrivit șefului statului, două milioane de doze de vaccin vor fi gata deja în zilele apropiate.
Rusia a înregistrat primele două vaccinuri din lume de profilaxie a COVID-19: mai întâi ”Sputnik V”, elaborat în cadrul Institutului de Cercetări Științifice de Epidemiologie și Microbiologie ”Gamalei”, iar ulterior și vaccinul ”EpiVakKorona” al centrului ”Vektor” . Primul a fost creat în baza platformei vectorilor adenovirali umani, iar al doilea – în baza antigenilor peptidici.
”Sputnik V” a demonstrat o eficiență de 95% după a doua analiză intermediară a datelor studiilor efectuate asupra voluntarilor și face parte din lista celor zece vaccinuri mondiale care sunt mai aproape de producerea în masă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova