Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Menghina coronavirusului: Afacerile şi cultura în condițiile noii stări de urgență

© AP Photo / Ronald ZakЗакрытые кафе в пешеходной зоне.
Закрытые кафе в пешеходной зоне. - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile au decis să reinstituie starea de urgență în sănătate publică în legătură cu situația epidemică. Aceasta va fi în vigoare din 30 noiembrie până la mijlocul lunii ianuarie a anului viitor. Interdicțiile impuse ar putea fi extrem de dureroase pentru unii.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Mediul afacerilor și cultura au supraviețuit cu greu primului val de restricții. Cel de al doilea, chiar dacă nu prevede interdicții atât de aspre, se va răsfrânge asupra economiei țării, menționează analiștii din țară. Aflați din sinteza Sputnik Moldova cum au reacționat la anunțul despre instituirea stării de urgență teatrele, Filarmonica Națională, dar și comunitatea oamenilor de afaceri din sectorul HoReCa.

Moldova ar putea să rămână fără profesia de actor

De sâmbătă, 28 noiembrie, teatrele nu nor mai putea să desfășoare activități cu prezența publicului. Această interdicție va fi în vigoare până la 15 ianuarie 2021.

”Este o lovitură gravă pentru situația economică a teatrelor și colectivele acestora. Dacă lucrurile vor continua în acest mod, peste un an am putea rămâne fără o astfel de profesie ca cea de actor”, a declarat într-un comentariu pentru Sputnic președintele Uniunii Teatrale din Moldova, directorul Teatrului ”Satiricus”, Sandu Grecu.

Potrivit acestuia, teatrele nu sunt finanțate în deplină măsură de către stat.

Purtarea măștilor în locurile publice deschise din Chișinău: Unii  poartă, alții nu  - Sputnik Moldova
Va supraviețui sau nu economia noului val de restricții

”Salariile angajaților teatrelor naționale sunt achitate din bugetul de stat doar în proporție de 80%, ai teatrelor republicane – de 60%. Teatrele câștigă singure partea rămasă a salariilor, din vânzarea biletelor”, a precizat Grecu.

Aceasta înseamnă, după cum a precizat interlocutorul, că acum artiștii nu-și vor primi plata deplină, în condițiile în care aceasta și așa nu este mare.

”Singurul lucru care ne mai bucură sete că măcar ni se permite să facem repetiții și să ne menținem în tonus potențialul de creație”, a menționat Grecu.

Ce soartă va avea colectivul Filarmonicii

Este îngrijorat și colectivul Filarmonicii Naționale ”Serghei Linchevici”, clădirea căreia a fost devastată recent de un incendiu extrem de puternic. După tragedie, artiștilor le-a fost pusă la dispoziție o altă platformă pe care aceștia să poată concerta până la restabilirea clădirii Filarmonicii.

Валюта - Sputnik Moldova
Economia Zonei Euro - în declin sever după noile lockdown-uri

”Nu am primit deocamdată regulamentul și nu știm exact în ce măsură vor fi limitate acțiunile noastre, cum vom putea desfășura activitatea noastră concertistică. Așteptăm documentul oficial”, a declarat vicedirectorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Linchevici” Agnesa Rusu. 

În luna decembrie, colectivul Filarmonicii avea planificate mai multe concerte.

”Noi ne-am dori foarte mult să evoluăm pentru spectatori pe scenă, fie și în fața unui public nu prea numeros. Pentru noi este importantă acum și posibilitatea de a putea face repetiții, pentru ca să putem să realizăm în viitor acele proiecte pe care ni le-am propus”, a precizat interlocutoarea.

Ea a subliniat că pentru colectivul Filarmonicii este extrem de important să poată munci în continuare după ceea prin ce a fost nevoit să treacă.

”A ars clădirea istorică pe scena căreia au evoluat multe generații ale muzicienilor noștri consacrați, interpreți, artiști renumiți de peste hotare. Iar pentru noi însăși posibilitatea de a continua activitatea asupra noilor proiecte, de a concerta în fața publicului, este un mare stimul și sprijin”, a afirmat Rusu.

Restauratorii sunt îngroziți

Pe cei care activează în sectorul HoReCa, decizia Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică i-a luat prin surprindere. Acest lucru l-a menționat într-un comentariu pentru Sputnik Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Moldova, Aneta Zasavițchi.

Potrivit deciziei publicate vineri, restaurantele, barurile, cantinele, cafenelele vor avea un program de activitate redus – acestea nu vor putea deservi clienții  în intervalul orelor 22.00 - 07.00.

”Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement  își declară dezacordul cu această măsură pentru că nu există nicio statistică în care să fie demonstrată infectarea persoanelor în sectorul HoReCa”, a spus Zasavițchi.

În al doilea rând, potrivit ei, ”luând în considerare situația economică din țară, starea bugetului de stat și suportul zero care a fost din partea guvernului față de acest sector, este o măsură absolut ireală și cu efect economic foarte mare”.

De luni, stare de urgență în sănătate publică în întreaga țară>>>

Ea a menționat că are stabilită o întâlnire cu premierul, sâmbătă, pentru a discuta acest moment, exprimându-și speranța că se va ajunge la un numitor comun și restricțiile pentru sectorul HoReCa vor fi scoase.

Pierderile restauratorilor și închiderea localurilor

Aneta Zasavițchi a menționat că pentru cei din domeniu este destul de dificil să calculeze pierderile pe care le vor suporta în urma acestei decizii. ”Dar putem face referire la datele oficiale ale Inspectoratului Fiscal, care demonstrează că sectorul HoReCa în momentul de față se află la o marjă de minus 50%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a subliniat ea.

Повар - Sputnik Moldova
Cine ne va găti acum? Restaurantele au pierdut 60% din angajați: „Au plecat cei mai buni”

Potrivit restauratorului, din cauza pandemiei, 25% din unitățile de alimentație publică și-ai suspendat activitatea, iar alte 25% urmează să-ți sisteze activitatea, fie să-și găsească după Anul Nou un alt loc unde să activeze, mai ieftin din punct de vedere a arendei. ”Cu noile restricții în general nu știm dacă celelalte 50% vor putea supraviețui”, a adăugat Zasavițchi.

Situația este la fel atât pentru rețele, cât și pentru unitățile de alimentație mai mici. ”Vorbim de aceleași cheltuieli, atât pentru arendă, cât și pe măsurile anti-COVID. Nu există o diferență între rețele sau unități de sine stătătoare”, a explicat interlocutoarea.

Ea a mai menționat că restauratorii sunt îngrijorați de emigrarea peste hotare a specialiștilor din sectorul HoReCa în actualele condiții.

Noile restricții vor lovi și mai mult în economie?

Economistul Viorel Gîrbu afirmă că noile restricții impuse de autorități vor afecta economia, dar nu în așa măsură cum s-a întâmplat în primăvara anului, atunci când autoritățile au intervenit cu primul val de restricții.

"Situația din economie la această a doua etapă a restricțiilor impuse de autorități nu este atât de rea precum a fost în al doilea trimestru al anului, în primăvara anului 2020, atunci când restricțiile au fost severe și comportamentul populației a fost diferit. Eu cred că restricții continue să înregistreze un efect negativ asupra economiei, și nu doar restricțiile, ci și situația generală din economie, care nu este benefică și comportamentul cetățeanului, dar și faptul că cetățenii au sărăcit și atunci sectorul serviciilor, în special, are de suferit în urma acestei situații", a spus Gîrbu.  

Dar oricum, restricțiile anunțate astăzi de autorități, precizează expertul economic, vor afecta economia, asta și pentru că autoritățile nu au luat toate măsurile ca să evite o atare situație.

”Dacă ne uităm la încasările în bugetul public național, atestăm faptul că avem aceste cifre pe anul curent mai mici decât cele planificate anul trecut, avem și criză, deci economia a scăzut per total și implicit și indicii care arată încasările din impozite și taxe”, a explicat economistul.

Potrivit acestuia, respective vor lovi și mai tare în economia țării, pornind de la faptul că agenții economici nu au prea fost ajutați.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Riscuri pentru salarii și pensii – mesajul lui Chicu

”Statul nu a oferit subvenții suficiente pentru a obține business-ul în stare de operare optimă, nu au oferit scutiri substanțiale de impozite și taxe, nu au oferit suport cetățenilor care au fost disponibilizați în perioada crizei. Așa că situația se agravează, doar că ce să faci: ne apropiem la situația de colaps din sistemul nostru de ocrotire a sănătății și atunci autoritățile încearcă să manevreze și cumva să vină cu anumite restricții, restricții care sunt, într-un fel, nu foarte stricte. Spre exemplu, oricum sectorul HoReCa continue să activeze, deci toate aceste afaceri care adună mulți cetățeni și care prezintă un potențial de infectare mai mare, oricum aceste afaceri rămân operaționale, doar că pe o perioadă mai scurtă de timp. Acest lucru este mai bun decât ceea ce am avut la începutul anului, dar oricum afectează activitatea agenților economici", a declarat economistul Viorel Gîrbu.  

Economistul Viorel Gîrbu spune că, potrivit estimărilor sale, scăderea economică în anul acesta va fi de 6-7 la sută. Și o astfel de scădere se atestă în toate statele din zonă, la unele, cu economii dezvoltată, aceasta este și mai mare.

Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Totodată, a impus noi restricții, inclusiv și de cele care afectează sectorul de business.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0