Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine ne va găti acum? Restaurantele au pierdut 60% din angajați: „Au plecat cei mai buni”

CC0 / Pixabay / olafBroeker / Повар
Повар - Sputnik Moldova
Abonare
Restaurantele și cafenelele au fost puse la pământ de măsurile antiepidemice. Realitatea se vede cel mai bine în cifre - 60% dintre cei care munceau în sector sunt acum șomeri. Pagubele sunt nu doar materiale - pierdem capitalul uman.

CHIȘINĂU, 10 sept - Sputnik. Gheorghe Macari a muncit timp de 8 ani în domeniul HoReCa și a acumulat o vastă experiență în toată această perioadă. Devotamentul și efortul pe l-a făcut n-au fost în zadar - și-a făcut de-a lungul anilor un nume, devenind unul dintre cei mai apreciați specialiști din Moldova. Timp de trei ani a fost simplu bucătar, apoi alți trei - bucătar-șef, iar în ultimii doi a ajuns bucătar-șef al unei întregi rețele de restaurante.

Însă atunci când succesul părea să-i surâdă cel mai mult a primit lovitura cea mare - rețeaua de restaurante în care muncea s-a închis din cauza pandemiei, așa cum s-a întâmplat, de altfel, cu toate localurile din Moldova. Tânărul și soția sa, care muncea tot în domeniul HoReCa în calitate de chelner și era și însărcinată, s-au pomenit peste noapte fără niciun venit.

© Photo : Arhiva personală / Gheorghe MacariGheorghe Macari și soția sa
Cine ne va găti acum? Restaurantele au pierdut 60% din angajați: „Au plecat cei mai buni” - Sputnik Moldova
Gheorghe Macari și soția sa

La început nu și-a dat seama cât de gravă este situația. A stat mai întâi acasă câteva săptămâni, dar, când a văzut că deschiderea restaurantelor s-a amânat de câteva ori, s-a îngrijorat profund. 

„Am început să-mi fac griji, pentru că deja știam că soția este însărcinată și trebuie sa iau o decizie. În Moldova nu puteam să-mi acoper toate cheltuielile. Probabil fac parte din categoria celor mai afectați de criza Covid-19. Statul trei luni ne-a ținut închiși în case fără nici un suport financiar”, a declarat Gheorghe Macari pentru Sputnik Moldova.

Circumstanțele l-au forțat să ia o decizie tranșantă - a hotărât să plece peste hotare ca să-și poată întreține familia. Așa a ajuns să muncească în Ungaria, la un restaurant și o mică pensiune. 

„Am activat în sectorul HoReCa 8 ani și niciodată nu am dorit sa muncesc în străinătate, am dorit sa lucrez acasă, alături de familie. A fost o decizie complicata de a pleca, am lăsat acasă soția însărcinată, părinții și frații. Aici, în Ungaria, activitatea sectorului HoReCa o fost întreruptă timp de o luna, când s-a activat în regim de livrare, catering și la pachet. Au lucrat puțini angajați. Restul au primit ajutor din partea statului. În Moldova nu am primit nimic”, susține Gheorghe Macari.

Tânărul își dorește foarte mult să revină acasă, dar nu se va întoarce, dacă starea lucrurilor în țară nu se va îmbunătăți. În situația lui Gheorghe Macari s-au pomenit mii de angajați, după sistarea activității în domeniu din cauza pandemiei. 

Domeniul pierde cei mai buni specialiști

Pandemia a fost o lovitură puternică pentru sectorul HoReCa, care nu doar a ratat venituri, ci a pierdut cei mai buni specialiști. 

Повар - Sputnik Moldova
Restricții în domeniul HoReCa ar putea fi impuse din nou: Ion Chicu explică - Video
O confirmă fondatorul mai multor rețele de cafenele și restaurante din Chișinău Dumitru Cebotarescu.

„La mine au plecat câteva persoane foarte bune peste hotare ca să facă bani și să-și plătească datoriile. Sunt băieți foarte buni și lucrează acum în hoteluri din Ungaria, Marea Britanie. Sunt specialiști pe care eu n-am să-i pot întoarce, pentru că eu nu sunt capabil să-mi asum responsabilitatea din numele Guvernului, să am grijă de 50 de mii de familii care sunt în domeniul HoReCa”, a declarat Dumitru Cebotarescu pentru Sputnik Moldova

Așa s-a pomenit omul de afaceri fără specialiști calificați din cauza crizei. Cei care au venit să-i înlocuiască pe cei plecați nu aveau experiența necesară, iar unii chiar nu știau să gătească. Problema, spune Dumitru Cebotarescu, nu este atât de simplă cum poate părea la prima vedere, ci una complexă, care amenință întreg sistemul. 

„Eu văd că tinerii care vin la noi nu au gătit acasă. Ei nu știu să gătească bine nici mămăligă. Și asta e foarte trist. Uneori băieții care vin de la cursuri fac mămăliga parcă e piure. Este trist. Nu așa de mulți specialiști au rămas la noi ca să păstrăm la un nivel înalt totul, astfel încât oamenii care vin la noi să rămână mulțumiți. Noi putem să pierdem un domeniu întreg, putem să pierdem persoanele care pot găti, persoanele care să transmită cultura gătirii”, a remarcat Dumitru Cebotarescu.

Omul de afaceri spune că, spre deosebire de mulți colegi de-ai săi, n-a lăsat mâinile în jos și a făcut tot ce i-a sta în puteri ca să supraviețuiască în condiții de criză. 

„Noi ne-am schimbat, ne-am modificat, ne-am ajustat. Noi încercăm să modificăm principiul de lucru și propriu-zis produsul, așa că oricum ne trebuie oameni și echipă puternică”, a declarat Dumitru Cebotarescu pentru Sputnik Moldova.

Dar nu la fel de bună este situația în celelalte rețele de restaurante. Aici cifrele vorbesc cel mai elocvent.

Perspective sumbre

Datele Biroului Național de Statistică arată că în trimestrul doi al anului curent numărul angajaților din sectorul HoReCa a scăzut cu tocmai 60 la sută. Altfel spus, șase din zece angajați și-au pierdut locul de muncă. 

Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement Aneta Zasavițchi a explicat însă pentru Sputnik Moldova că, de fapt, nu este vorba despre o concediere. Contractele celor care în prezent nu muncesc sunt doar înghețate și ei vor putea reveni la muncă, dacă lucrurile vor reveni la normalitate, iar localurile vor lucra la capacitate maximă. Cer este un lucru - nimeni în prezent nu poate prognoza când se va întâmpla acest lucru. 

Cele mai bune plătite locuri de muncă - Sputnik Moldova
Cele mai bine plătite locuri de muncă din Moldova

„În jur de 60% din potențialul serviciilor noastre nu este prestat din cauza restricțiilor. Chiar și permisiunea de a face anumite mese festive, fără dansuri, doar cu muzică de ambianță și distranța între persoane, taie din elanul oamenilor să facă mese de sărbători. Respectiv, noi acum lucrăm la capacitate de 45 de procente. Din aceste considerente, vă dați seama că, dacă noi nu putem avea anumite activități, noi nu mai avem nevoie de un număr atât de mare de personal. Dacă anterior la o terasă cu 30 de locuri lucrau 3 chelneri, acum lucrează un singur chelner fără ajutor de gospodar. Din aceste motive, foarte mult personal nu este concediat, dar este în stand by, în așteptare de scoatere a acestor restricții, pentru a reveni la normalitate”, a declarat Aneta Zasavițchi pentru Sputnik Moldova.

Proprietarii restaurantelor au obosit de situația incertă în care se află deja de jumătate de an și spun că nu pot face nici prognoze și nici elabora strategii din lipsă de claritate. 

„Din păcate perspectivele ca acești angajați să revină la muncă nu depind de noi, de agenții economici, pentru că aceste măsuri au fost luate în urma deciziei Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. Decizia nu ne aparține, cum nu ne-a aparținut nici la închidere sau redeschidere. Noi doar procedăm ca un efect domino în urma deciziilor care se iau la nivel guvernamental. Noi practic trăim cu ziua de astăzi și nu avem nicio predictibilitate în ceea ce ține de angajați”, a mai spus Aneta Zasavițchi. 

Oricât de dificilă ar fi decizia de a reduce personalul, multe companii recurg la acest lucru, pentru că nu au de ales. 

„Sunt angajați care ani de zile au fost alături de companie și chiar este foarte greu să-i pui în așteptare sau să întrerupi contractul cu ei, pentru că nimeni nu vrea să își piardă echipa în care a investit și cu care a avut reușite frumoase împreună. Este foarte dureros, pentru că înțelegi că aceste persoane cu greu își vor găsi în altă parte un loc de muncă, întrucât mulți fac optimizări pe anumite servicii sau cheltuieli și nu se știe dacă revenirea la normalitate va putea să îi reîncadreze pe toți cei care acum stau în așteptare”, a mai declarat președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement.

Restaurantele și cafenelele din Moldova și-au sistat activitatea pe data de 16 martie a anului curent, iar mai mulți proprietari și angajați din această industrie au protestat de câteva ori în fața Guvernului împotriva acestei decizii.

Localurile și-au reluat activitatea începând cu 15 iunie. Cu toate acestea, situația rămâne a fi una complicată. Anterior, reprezentanții ramurei au estimat că 60 la sută din întreprinderile din domeniul HoReCa vor dispărea până la sfârșitul anului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0