Economia Zonei Euro - în declin sever după noile lockdown-uri

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Zona euro cunoaşte o altă contracție economică, indicatorii-cheie ai economiei Zonei prăbușindu-se în noiembrie la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, în contextul noilor lockdown-uri impuse pentru contracararea răspândirii Covid-19.

BUCUREŞTI, 24 nov – Sputnik. Potrivit celei mai recente cercetări realizate de firma de cercetare IHS Markit, atât indicele privind sectorul de producţie din Zona Euro, cât și indicele managerilor de achiziții din sectorul serviciilor (PMI) au atins cel mai scăzut nivel din luna mai.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul a aprobat un proiect de lege cerut de FMI
Primul a scăzut la 45,1 în noiembrie, de la 50,0 cât era în octombrie, în timp ce al doilea a scăzut la 41,3 de la 46,9.

Orice scădere a indexului sub 50 semnalează o contracție, în timp ce un indice peste acest nivel semnalează creșterea.

Compania de cercetare a menționat că, în afară de scăderea accentuată constatată în primele două trimestre ale acestui an, când în regiune s-au impus cele mai stricte blocaje din cauza pandemiei, indicele mediu al PMI de 47,6 în al patrulea trimestru este „până acum cel mai scăzut” de la criza datoriilor din 2012.

„Economia Zonei Euro a ajuns din nou într-un declin sever în noiembrie, în contextul noilor eforturi pentru a contracara valul tot mai mare al infecțiilor cu Covid-19. Pe lângă aceste date, există probabilitatea ca Zona Euro să înregistreze din nou o contractare a PIB-ului în al patrulea trimestru”, a declarat Chris Williamson, economist șef la IHS Markit, citat de RT

Cea mai mare economie din Europa, Germania, a ajutat regiunea să evite o recesiune și mai mare. Spre deosebire de multe state membre, indicele său Composite Flash PMI (care combină sectoarele servicii şi industrie prelucrătoare) nu a ajuns în contracție, însă a scăzut de la 55,0 la 52,0, înregistrând cea mai slabă creştere de la începutul redresării în iulie.

Un nou declin ar putea însemna o nouă dificultate pentru economia europeană și ar putea bloca redresarea acesteia. IHS Markit se așteaptă la o contracție de 7,4% a economiei Zonei Euro în acest an și la o creştere de doar 3,7% în 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0