CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik, Sofia Melniciuk. Washingtonul nu mai face parte din Acordul pe care „ani la rând Rusia l-a încălcat grav”. Administrația Trump este de părere că retrage țara sa din tratatele învechite care le „oferea adversarilor un avantaj în detrimentul securității naționale”. Acum, Moscova intenționează să obțină de la cei rămași în acord garanții privind îndeplinirea obligațiunilor asumate. Există oare vreo șansă ca echipa lui Biden să redeschidă cerul american, aflați din materialul RIA Novosti.
Acordul Cer Deschis nu poate exista fără încredere
Una dintre principalele obiecții ale Casei Albe față de Moscovei este restricționarea zborurilor de inspecție deasupra unor zone, și anume este vorba de: Osetia de Sud, Abhazia, Cecenia și Kaliningrad. Ca răspuns, americanii au închis cerul deasupra Alaskăi și a Insulelor Pacificului.
Conform acordului din 2002, 35 de țări participante pot efectua zboruri de recunoaștere reciproce deasupra teritoriilor lor. Datele obținute sunt disponibile tuturor. Aeronavele în acest caz nu sunt înarmate, echipamentul video este verificat în prealabil și un reprezentant al țării inspectate se află la bord.
În 2019, peste 1,5 mii de astfel de zboruri au avut loc în cadrul ACD. Dar monitorizarea și consolidarea încrederii între țări nu este singurul obiectiv. Există, de asemenea, semnale politice importante. De exemplu, după izbucnirea conflictului în Donbass, Statele Unite au zburat deasupra estului Ucrainei în semn de sprijin pentru Kiev.
Joc fără scrupule
Kremlinul consideră că acest tratat este un factor foarte important în consolidarea încrederii reciproce și controlului armelor. Retragerea SUA din Acord îl face neviabil, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus. Cu toate acestea, Moscova va continua să respecte prevederile documentului - cu câteva condiții, a subliniat Ministerul rus de Externe.
În primul rând, țările europene garantează că nu își vor împărtăși datele de zbor cu Statele Unite. În al doilea rând, aeronavele rusești vor putea inspecta obiectivele americane din Europa. Până în prezent nu au fost primite garanții, iar Moscovei nu-i convine deloc acest lucru.
”Nu este un secret faptul că SUA le cer aliaților să semneze documente potrivit cărora, după ieșirea Washingtonului (din ACD - n. red.), aceștia vor transmite părții americane informații obținute în urma zborurilor de observare deasupra Rusiei, a declarat Konstantin Gavrilov, șeful Delegației ruse la discuțiile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor. Aceasta nu este doar o încălcare a ACD, ci este un joc fără scrupule în câmpul tratatului, care a devenit o altă victimă în strategia Washingtonului de a dezactiva sistematic verigi din arhitectura internațională de control al armelor și neproliferării”.
"Nebunie curată"
Ministerul francez de Externe a indicat că Statele Unite nu au furnizat dovezi ale încălcării acordului de către Moscova. Într-o declarație comună, Spania, Belgia, Finlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Republica Cehă și Suedia au subliniat că ACD rămâne „funcțional și util”.
Nici chiar în SUA nu există unanimitate în această privință. De exemplu, iată cum evaluează acțiunile Casei Albe Robert Menendez, membru al Comitetului pentru relații externe al Senatului: „Președintele Trump a ignorat flagrant legea și a făcut unilateral o retragere motivată politic chiar și după pierderea alegerilor prezidențiale”.
„Este nebunie curată”, a comentat generalul Forțelor Aeriene Americane și fost director al Agenției Naționale de Securitate, directorul CIA Michael Hayden. Șeful Departamentului de Stat pe timpul lui Ronald Reagan, George Shultz, ministrul Apărării sub conducerea lui George W. Bush, William Perry și fostul senator și consilier neoficial al lui Barack Obama, Samuel Nunn, au trimis o scrisoare la Casa Albă prin care solicita păstrarea Tratatului Cer Deschis.
Sfârșitul înțelegerilor
În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, toată lumea s-a convins că el nu este interesat de controlul armelor. În 2018, liderul american și-a anunțat retragerea din Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune - acordul nuclear iranian din 2015 - sub pretextul că Teheranul nu îl respectă.
Un an mai târziu, aceeași soartă a avut-o și Tratatul privind rachetele cu rază intermediară și scurtă de acțiune, semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.
În 2020, surse din cadrul Administrației au declarat că testarea nucleară a fost discutată la Casa Albă pentru prima dată din 1992. Acest lucru ar încălca moratoriul care se aplică în Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța.
Soarta Tratatului privind armele ofensive strategice din 2010 (START-3) nu este clară. A doua rundă de negocieri s-a încheiat în septembrie, Statele Unite propunând Rusiei o serie de condiții suplimentare, printre care una imposibilă: aderarea Chinei la acord. START-3 expiră în februarie, iar experții intervievați de RIA Novosti se îndoiesc că va putea fi prelungit.
Oricum ar fi, Acordul Cer Deschis este probabil ultima victimă a administrației Donald Trump. Este prea devreme pentru a-l felicita pe Joe Biden pentru victoria oficială, dar probabilitatea ca el să preia biroul oval crește pe zi ce trece.
Punct și de la capăt
Unii experți consideră că Biden ar trebui să ia în considerare întoarcerea la Acordul Cer Deschis. Cu toate acestea, este puțin probabil să se întâmple acest lucru, crede Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului pentru Studii Internaționale Europene și Internaționale (CCEMI) a Școlii Superioare de Economie.
”În SUA, s-a dezvoltat o poziție clară de-a lungul mai multor decenii: dacă se retrag din acordul de control al armelor, nu se mai întorc acolo", spune el într-un interviu acordat pentru RIA Novosti. - „Mai mult decât atât, SUA a înaintat pretenții față de Rusia în privința ACD, pe parcursul a mai multor ani, chiar și în timpul Administrația Obama. Există un consens între Casa Albă, Pentagon și comunitatea de spionaj că Moscova nu respectă în totalitate și încalcă prevederile documentului".
În plus, subliniază expertul, revenirea la tratat va necesita ratificarea deciziei de către camera superioară a Congresului. Având în vedere că poate fi din nou sub controlul republicanilor, există riscul apariției unor noi probleme.
Cu toate acestea, chiar dacă Biden decide să anuleze decizia predecesorului său, va dura ceva timp. "În plus, Trump creează acum obstacole suplimentare", a declarat Oleg Șakirov, consultant al Centrului PIR și expert senior la Centrul pentru soluții avansate de gestionare, într-o discuție cu RIA Novosti. Este vorba despre intențiile Casei Albe de a obliga Forțele Aeriene ale țării să scape de aeronavele care sunt folosite pentru zborurile de observare.
"Pe parcursul unei lungi perioade, din cauza acțiunilor republicanilor, Congresul nu a alocat fonduri pentru modernizarea lor, iar această luptă a avut drept scop subminarea ACD", explică sursa agenției. - "Întoarcerea fără avioane de observare va fi mai dificilă".
În afară de aceasta, adaugă Șakirov, trebuie să ținem cont cine va ocupa locurile în vabinetul lui Biden. De exemplu, Michael Carpenter, fost consilier de politică externă, s-a opus participării SUA la ACD, deoarece Rusia ar fi colectat informații despre infrastructura americană pentru acțiuni rău intenționate.
La o scară mai mare, ideea principală a lui Biden este de a restabili încrederea în Europa, subliniază Șakirov. Și având în vedere că tratatul este important pentru ea, probabil Statele Unite se vor reveni la el, deși nu imediat - de dragul aliaților.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova