Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Berlinul a comentat decizia SUA de a se retrage din Acordul Cer Deschis

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaHeiko Maas
Heiko Maas - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Retragerea SUA din Acordul Cer Deschis și ultimele evoluții în jurul programului nuclear al Iranului a provocat un recul în crearea arhitecturii de control a armelor nucleare, consideră ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Ieșirea SUA din Acordul Cer Deschis și acțiunile Iranului au dus la un recul în crearea arhitecturii de control asupra armelor nucleare, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, la finalul conferinței video cu participanții inițiativei de la Stockholm pentru dezarmarea nucleară.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova a explicat de ce pentru SUA Tratatul ”Cer deschis” este o problemă

„Din păcate, în arhitectura controlului asupra înarmărilor, în ultimele săptămâni, au avut loc niște reculuri succesive care provoacă amărăciune – retragerea SUA din Acordul Cer Deschis se află printre ele, precum și evoluția îngrijorătoare în jurul programului nuclear al Iranului. Evitarea unei noi curse a înarmărilor nucleare este o problemă de supraviețuire a omenirii”, a declarat Maas.

Oficialul a îndemnat “să se întreprindă tot ce ne stă în puteri” pentru “a depăși acest impas în dezarmarea nucleară”. Această convingere, potrivit ministrului, este împărtășită de toate statele care s-au alăturat inițiativei de la Stockholm. În februarie, în cadrul unei reuniuni la Berlin, aceștia au elaborat un set de măsuri pentru o nouă dinamică în procesul de dezarmare, a amintit Maas, adăugând că tot mai multe state susțin acest pachet de măsuri. El a adăugat că Tratatul cu privire la neproliferare, care împlinește în acest an 50 de ani, rămâne “un element central al controlului asupra înarmărilor nucleare”, acesta trebuie să fie “fixat de dragul viitorului ”.

Pe lângă Germania și Suedia, la inițiativa de la Stockholm, înființată în 2019, s-au alăturat alte 14 state. La conferința de la Berlin din februarie, participanții au elaborat un plan din 22 de pași, “Stepping Stones” pentru dezvoltarea sistemului de control asupra armelor nucleare. Următoarea conferință la nivel de miniștri ai Afacerilor Externe va avea loc în 2021, în Iordania.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0