Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zaharova a explicat de ce pentru SUA Tratatul ”Cer deschis” este o problemă

© Пресс-служба МИД РФ / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Statele Unite nu acceptă acordurile care, în opinia lor, le țin ”cu mâinile legate”, consideră purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova.

CHUȘINĂU, 25 mai – Sputnik. SUA se retrag consecvent din toate acordurile care le limitează libertatea de mișcare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, explicând în ce constă problema Acordului ”Cer deschis” pentru Washington.

Le ministère russe des Affaires étrangères - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia condamnă intenția SUA de a părăsi Acordul ”Cer deschis”

“Nu este o problemă anume a acestui document sau de anumite pretenții față de partea rusă. Este problema retragerii sistematice a Statelor Unite ale Americii din toate acordurile care, într-un fel sau altul, în opinia lor, ”le ține mâinile legate”. Vreau să vă amintesc, cu mai mulți ani în urmă ei s-au retras unilateral din Tratatul privind rachetele antibalistice, din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) s-au retras ceva mai devreme. Recent, au declarat că nu vor ratifica Tratatul pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare. Toate acestea sunt parte a stabilității internaționale”, a declarat oficialul la radio “Komsomolskaia Pravda”.

Moscova respinge acuzațiile înaintate de Washington pentru că inclusiv partea rusă are mai multe pretenții față de cea americană “nu atât pentru că sunt mai multe, ci pentru că sunt concrete și au fost date publicității în aprilie, februarie și cu multe luni în urmă”.

“Avem o comisie specială care trebuie să rezolve toate disputele existente. Iată de ce nu este o problemă a relațiilor cu Rusia, este o problemă faptul că ei renunță la orice angajamente asumate, pe care le consideră incomode”, a subliniat ea.

SUA se poziționează ca o țară exclusivă, care are niște atribuții deosebire, a menționat Zaharova.

“În cazul dat, aș vrea să amintesc de concepția excepționalismului american, care a fost enunțată de fostul președinte Obama, și care trece de la o administrație la alta. Acum această concepție sună în felul următor: “Să facem America din nou măreață”. Poziționarea în calitate de țară care are niște atribuții deosebire, nu are niciun fel de angajamente și nu respectă nicio regulă de joc – acesta este concepția statului american, care s-a manifestat foarte clar în decursul mai multor decenii, iată de ce ei resping orice i-ar egala în drepturi cu alți jucători mondiali”, a spus ea.

Joi, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul se retrage din Acordul ”Cer deschis” și se va afla în afara acestui document atât timp cât “Rusia nu-și respectă angajamentele”. Totodată, liderul american nu a exclus elaborarea unor noi înțelegeri. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA de încălcare a Acordului. Vineri, Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat că Moscova va negocia cu SUA, inclusiv pe subiectul Acordului, doar în baza principiului reciprocității, iar orice note ultimative din partea Washingtonului sunt inacceptabile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0