Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaЗдание министерства иностранных дел России
Здание министерства иностранных дел России - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia mizează pe bunăvoința statelor participante la acordul Cer Deschis, însă va reacționa dur în cazul în care acestea vor transmite SUA datele obținute în urma inspecțiilor pe teritoriul rus.

BUCUREȘTI, 23 nov – Sputnik. După retragerea SUA din Acordul Cer Deschis, Rusia mizează pe bunăvoința altor semnatari în respectarea acestor condiții, a declarat luni șeful delegației ruse la negocierile de la Viena în problema securității militare și a controlului asupra înarmărilor, Constantin Gavrilov.

Лавров: CША последовательно разрушают все договоры о контроле вооружений - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov, despre situația din jurul Acordului Cer Deschis - detalii

În noaptea de 22 noiembrie, SUA au încheiat procedura de retragere din Acordul Cer Deschis. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că Moscova va insista asupra unor garanții solide a respectării de către celelalte state semnatare a angajamentelor asumate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că retragerea SUA din Acordul Cer Deschis face ca această înțelegere să nu mai fie viabilă.

“Într-adevăr, mizăm pe bunăvoință, pentru că europenii sunt interesați într-o mai mare măsură de existența acordului”, a declarat Gavrilov la postul de televiziune Rossiya 24.

Moscova va avea o reacție dură în cazul în care statele semnatare ale Acordului Cer Deschis vor transmite Washingtonului datele obținute în urmă zborurilor de inspecție, a declarat șeful delegației ruse.

Anterior, secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a declarat că după retragerea din acord SUA vor fi protejate într-o mai mare măsură. La rândul său, senatorul democrat Robert Menendez s-a pronunțat împotriva acestei decizii, pe care o consideră “iresponsabilă” și care ar “vulnerabiliza SUA și aliații lor în fața Rusiei”.

“Recent am aflat că Washingtonul face un joc murdar și pe ascuns, cerând aliaților săi să semneze niște documente potrivit cărora vor transmite SUA materiale obținute în urma zborurilor de inspecție în Rusia... E o încălcare gravă a acordului. Dacă statele semnatare se vor lăsa manipulate de SUA, vom avea o reacție dură”, a declarat Gavrilov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0