Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu crede că Transnistria va fi reintegrată într-o bună zi

© Sputnik / Anatolii KiriakMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un interviu pentru o publicație ucraineană, Sandu a vorbit despre diferendul transnistrean și despre viziunea cu privire la soluționarea conflictului.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că soluționarea diferendului transnistrean ar trebui să prevadă retragerea completă a forțelor rusești de menținere a păcii în regiune. Ea a afirmat acest lucru într-un interviu acordat ziarului ucrainean “Evropeiskaia Pravda”.

"Sunt împotriva federalizării Moldovei, nu susțin opțiunile pe care le-au propus [președintele Moldovei Igor - n.red.] Dodon și partidul său", a răspuns Sandu la întrebarea despre statutul Transnistriei.

Potrivit ei, confluctul transnistrean trebuie să fie soluționat pe cale pașnică, dar nu a fost încă identificat un format pentru acest lucru. 

Sandu a mai spus că soluționarea diferendului transnistrean este imposibilă fără participarea Rusiei, menționând că Moscova este una dintre părțile care participă la negocieri.

Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova
Politică
Ce spune liderul de la Tiraspol despre victoria Maiei Sandu

„Și, da, Transnistria este susținută de Rusia. Inclusiv prin livrarea gratuită a gazului și multe alte mijloace”, a declarat președintele ales. Totodată, ea a adăugat că Moldova nu recunoaște datoria pentru livrările de gaz rusesc Transnistriei.

Transnistria, al cărei populație este constituită în proporție de 60% din ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, exprimându-și temeri că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului.

În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care nu este controlat de Chișinău. 

Militarii ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict pe 29 iulie 1992 în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0