Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon, despre declarația lui Sandu privind Transnistria: O mare greșeală

© Photo : Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon a promis, că dacă va fi necesar, să compenseze înclinarea politicii externe a președintelui ales Maia Sandu prin acțiunile întreprinse de Parlament și a Guvern și să împiedice să „prietenim cu unii, împotriva altora”.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Președintele actual al Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat dur la declarația președintelui ales Maiei Sandu privind retragerea trupelor de menținere a păcii din regiunea transnistreană și și-a exprimat speranța că Rusia va continua să ajute poporul moldovenesc. Dodon a afirmat acest lucru într-un interviu acordat canalului de televiziune NTV Moldova.

Despre declarația Maiei Sandu privind regiunea transnistreană

Igor Dodon consideră că ultimele declarații ale Maiei Sandu despre regiunea transnistreană sunt o mare greșeală. Președintele în exercițiu este sigur că cele spuse nu corespund deloc cuvintelor sale între primul și al doilea tur de scrutin.

Здание Государственной Думы РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia despre declarația lui Sandu cu privire la Transnistria

"Am văzut astăzi, ea spune deja că forțele de menținere a păcii trebuie îndepărtate urgent de la Nistru. Ce înseamnă asta? Și că ucrainenii trebuie să facă mai multă presiune asupra Transnistriei, Donbassului și așa mai departe. conflict, unde 35% din populația de limbă rusă. Cred că este o greșeală gravă. Ce fel de apel al Președintelui ales este acesta? Într-o țară în care conflictul transnistrean nu a fost rezolvat, unde avem o populație în care 35% este vorbitaore de limbă rusă. Cred că aceasta este o greșeală gravă”, a spus Dodon.

Igor Dodon este convins că majoritatea populației dorește o politică externă echilibrată și nu o prietenie cu unii împotriva altora.

"Ce se va întâmpla dacă actualul sau viitorul președinte începe să urmeze o politică anti-rusească? Nimic bun nu va fi pentru țară. Vom compensa acest lucru pe cheltuiala Guvernului, a Parlamentului, vom desfășura o politică externă echilibrată. Dar nici nu va fi nimic bun din asta", a spus Dodon.

Despre relațiile viitoare dintre Moldova și Rusia

Președintele în exercițiu speră că Federația Rusă va da dovadă de înțelepciune și va continua să ajute poporul moldovenesc.

Dodon a reamintit că a reușit să-i convingă pe partenerii ruși să nu impună restricții privind furnizarea mărfurilor către Federația Rusă, când vicepremierul de atunci al Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a fost declarat persona non grata în Moldova.

Șeful statului a spus că mulți producători agricoli îl întreabă dacă va putea ajunge la un acord cu Vladimir Putin că piața rusească să continua să fie deschisă pentru țara noastră.

"Voi face tot posibilul pentru a ne asigura că vom încerca să păstrăm această oportunitate, pentru că în caz contrar, atunci vom avea probleme foarte grave", a adăugat el.

De asemenea, Dodon a menționat că, indiferent de declarațiile Maiei Sandu și ale altora, speră că va fi posibilă păstrarea actualului guvern, care este focusat pe un parteneriat strategic atât cu Occidentul, cât și cu Orientul.

"Cred că vom putea să-i convingem pe partenerii noștri ruși că, indiferent de declarațiile politice pe care le face președintele țării, într-o republică parlamentară, controlul asupra situației este în mâinile Guvernului și Parlamentului", a spus el.

Despre rezultatele alegerilor

Unul dintre principalele motive ale înfrângerii sale la alegerile prezidențiale, Igor Dodon, l-a numit votul de protest asociat problemelor care s-au acumulat în țară în ultima vreme. De asemenea, potrivit șefului statului, există și un lucru pozitiv ca urmare a alegerilor care au trecut.

"Trebuie să le oferim oamenilor posibilitatea de a înțelege ceea ce au comis. Am experimentat o astfel de euforie în unele țări. În cazul în care reprezentanții ONG-urilor au câștigat alegerile și apoi au picat destul de repede. Probabil că trebuie să trecem și prin asta", a spus Dodon.

Despre votul diasporei

Igor Dodon a numit votul cetățenilor moldoveni care locuiesc în străinătate unul geopolitic. Președintele a mai spus că echipa sa a înregistrat, de asemenea, multe cazuri de aducere și luare de mită a cetățenilor moldoveni în străinătate.

”Este imposibil să obții atât de mulți oameni să voteze fără o muncă sistematică serioasă. Fără transport, fără ca factorul administrativ să funcționeze la fața locului. Pentru că atunci când în Germania sau Italia localnicii stau acasă și nu li se permite să plece, dar ai noștri au voie, bineînțeles că factorul administrativ a fost implicat", consideră Dodon.

Șeful statului aflat în exercițiu a promis că va contesta rezultatele alegerilor prin toate mijloacele legale disponibile, însă el a spus că nu are de gând să organizeze proteste împotriva rezultatelor votului.

Despre alegeri parlamentare anticipate

Igor Dodon este încă încrezător că fără Partidul Socialiștilor nu va fi posibilă dizolvarea parlamentului și convocarea alegerilor anticipate.

"Fără noi, socialiștii, nu vor dizolva nimic. În parlament, cel puțin 35-40 de deputați nu vor alegeri anticipate. Pentru a ajunge la alegeri anticipate, noi trebuie să fim de acord. Pentru a anunța alegeri anticipate, în primul rând, noi și PAS ar trebui să aibă o poziție coordonată”, a spus Dodon.

Igor Dodon a subliniat încă o dată că este în favoarea alegerilor parlamentare anticipate, însă el a spus că decizia de a organiza alegerile, având în vedere situația epidemiologică, nu ar trebui luată mai devreme de martie-aprilie anul viitor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0