Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cele mai importante trei mituri despre cel de-Al Doilea Război Mondial

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaПрезентация проекта "Нюрнберг. Начало мира"
Презентация проекта Нюрнберг. Начало мира - Sputnik Moldova
Abonare
De ce victoria asupra lui Hitler este tot mai des atribuită Statelor Unite, când au apărut primele fake-uri pe tematică militară și cum să le abordăm? Aflați răspunsurile la aceste întrebări din Sputnik.

CHIȘINĂU, 21 nov - Sputnik, Danara Kurmanova. La Moscova are loc un forum internațional științifico-practic „Lecțiile de la Nürnberg”, organizat de AIP „Rossiya Segodnya”. Subiectul principal al discuției: de ce au apărut atât de multe falsuri despre cel de-Al Doilea Război Mondial în societatea modernă și dacă este posibil ca să fie combătute? La urma urmei, publicațiile care denaturează istoria și micșorează contribuția soldaților sovietici la victoria asupra nazismului sunt publicate în principal pe rețelele sociale și sunt foarte greu de controlat.

Le Kremlin de Moscou et le drapeau russe - Sputnik Moldova
Politică
De ce Occidentul face uz de retorica anti-rusească

Cu toate acestea, potrivit experților mass-media, este posibil ca să luptăm împotriva acestui lucru. Pentru a face acest lucru, totuși, trebuie să facem lumină în cele trei mituri principale despre război.

Mitul precum că victoria în război este meritul SUA

”Încercările de falsificare, discuțiile despre faptul că America a câștigat războiul, au existat înainte, doar nivelul insolenței era atunci mai scăzut”, spune scriitorul german, șeful site-ului Antispiegel Thomas Röper. Anterior, cel puțin se spunea că URSS și SUA erau aliați, că Frontul de Est a suferit cele mai mari pierderi. Și acum soldații sovietici sunt numiți din ce în ce mai mult ocupanți, iar americanii, se pare, au venit în Germania cu ciocolată".

Акция Письмо Победы в Тирасполе - Sputnik Moldova
Rusia
Un scriitor german mulțumește RT pentru oportunitatea de a contacta veteranii de război

Potrivit lui Röper, rescrierea istoriei este în mare măsură facilitată de mass-media europeană, inclusiv de publicațiile germane. El își amintește cum revista germană DerSpiegel a publicat o postare pe rețelele de socializare că lagărul de concentrare din Auschwitz a fost eliberat de americani. Mai târziu, după o mulțime de critici, publicația a anunțat că a făcut o „greșeală” și a corectat publicația: acum se spune că lagărul de concentrare de la Auschwitz a fost eliberat de Armata Roșie.

Experții propun să condamne orice denaturare a istoriei. De exemplu, atenția publicului asupra postării DerSpiegel a fost atrasă de comentariile furioase ale utilizatorilor vorbitoare de limbă germană care credeau că apără nu doar un fapt, ci respectul pentru memoria celor 1,4 milioane de oameni care au murit la Auschwitz.

Mitul precum noua generație este indiferentă facă de acel război

Există părerea că tinerii sunt din ce în ce mai puțin interesați de subiectul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, acest lucru nu este așa, consideră jurnalistul Russia Today Maria Butina și citează ca exemplu cortegiul Regimentului nemuritor: dacă anterior la această acțiune, în afara Rusiei, participau doar 39 de țări, în doar câțiva ani numărul lor a crescut la 115.

„Prin urmare, este important să ne sprijinim compatrioții, aceștia sunt apărători ai memoriei istorice, dirijori ai ideilor de pace și cooperare, sprijin și susținere a cetățenilor ruși din străinătate”, spune Butina.

Numărul oamenilor care doresc să păstreze adevărul despre război crește și în țările vecine, spun participanții la forum. Dovadă este munca voluntară a unui cetățean rus Serghei Miroșnicenko, care, în timpul liber, traduce stenogramele proceselor de la Nürnberg și alte documente legate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Recent, a apărut pe Internet un nou portal - Nuremberg Media, care povestește despre Tribunalul de la Nuremberg. Creatorii proiectului sunt grupul mass-media Russia Today și agenția Sputnik

Александр Бастрыкин - Sputnik Moldova
Rusia
Șeful Comitetului de Investigații: Europa nu reacționează la neonazism

Vorbind despre război, trebuie să operăm cu fapte, se arată convinși participanții la forumul „Lecțiile de la Nurnuerg”. Oamenii care susțin că comunismul și nazismul sunt unul și același lucru își pierd toate argumentele atunci când se familiarizează cu ideea sterilizării în masă. Acest proiect a fost propus de medicul german Adolf Pokorny, care, în scrisoarea sa din octombrie 1941, a declarat că „inamicul nu trebuie doar înfrânt, ci exterminat”. Pentru a face acest lucru, Pokornîi a propus sterilizarea „a trei milioane de prizonieri bolșevici care ar trebui să fie privați de posibilitatea reproducerii”. Potrivit medicului, în acest caz, prizonierii ar putea fi folosiți ca forță de muncă pentru tot restul vieții - și în cazul unui experiment reușit, exact la fel să fie planificat să se procedeze și cu ceilalți locuitori din URSS în cazul victoriei lui Hitler.

Fake-urile au apărut din cauza internetului?

De fapt, știrile false au existat dintotdeauna, spune Egor Iakovlev, jurnalist și autor al canalului de istorie digitală YouTube. În ciuda faptului că, din cauza internetului, falsurile se răspândesc rapid în spațiul informațional, nivelul lor a scăzut dramatic. În secolul al XIX-lea, de exemplu, concepțiile greșite istorice au fost create mult mai creativ.

Президент РФ Дмитрий Медведев и председатель правительства РФ Владимир Путин на Красной площади на военном параде - Sputnik Moldova
Responsabilitatea comună față de istorie, viitor: Articol scris de Putin de Ziua Victoriei

În 1817, poetul ceh Vaclav Hanka a anunțat că a găsit un manuscris într-o biserică veche din orașul Krale Dvur - o epopee veche despre felul în care în 1242 cehii i-au învins pe ... tătaro-mongoli. Mulți cehi au crezut în legendă. Minciuna poetului a fost descoperită în instanță abia după 70 de ani.

Un alt fals celebru a fost publicat în 1939 de agenția franceză de știri „Havas”. Acesta a susținut că Iosif Stalin dorea să invadeze Polonia și chiar a răspândit discursul pe care generalisimusul l-ar fi susținut în sprijinul Germaniei în ajunul celui de-al doilea război mondial la Biroul Politic.

După război, oameniii de știință britanici și germani au reușit să demonstreze că discursul publicat de agenția de știri Havas a fost fals.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0