Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Un scriitor german mulțumește RT pentru oportunitatea de a contacta veteranii de război

© Sputnik / Irina LeahovaАкция "Письмо Победы" в Тирасполе
Акция Письмо Победы в Тирасполе - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un scriitor german îi mulțumește postului de televiziune RT pentru oportunitatea de a-i contacta pe veteranii de război.

CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Redacția postului de televiziune RT, care vorbește în cadrul proiectului #PoștaVictoriei despre veterani și îi ajută pe oameni să le transmită acestora scrisori și urările de bine, a primit un mesaj din Germania. Mesajul nu este destinat vreunui erou anume.

Însuși autorul, scriitorul german Wolf von Fichtenberg, spune că mesajul său se adresează unei întregi națiuni. În scrisoarea sa, bărbatul mulțumește poporului sovietic pentru eliberarea Europei de nazism și observă că Occidentul acordă prea multă atenție rolului Statelor Unite și prea puțin rolului URSS în cel de-Al Doilea Război Mondial.

”Vă strâng mâna în speranța că veți accepta acest gest și veți răspunde la fel”, scrie Fichtenberg.

După lansarea proiectului #PoștaVictoriei, prin intermediul căruia RT relatează poveștile veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial și ajută la transmiterea scrisorilor cititorilor către fiecare dintre ei, au fost recepționate o mulțime de mesaje.

Письмо с фронта - экспонат выставки Приближая Победу - Sputnik Moldova
Societate
Scrisori către veterani: RT lansează proiectul #PoștaVictoriei - Video

”Pe 7 februarie 2020, am văzut un videoclip pe RT în care se vorbește despre posibilitatea de a contacta persoane care, în urmă cu 75 de ani, au participat la un război brutal și fără sens și astfel au devenit parte a istoriei”, a scris von Fichtenberg.

El a menționat că s-a născut la zece ani după încheierea războiului: „Nu știu unde m-aș fi aflat în timpul războiului, pentru că sunt prea tânăr pentru a-l fi apucat, deoarece m-am născut la zece ani de la sfârșitul lui. Cu cunoștințele pe care le deținem astăzi, aș putea da un răspuns la această întrebare, dar oare aș fi putut răspunde atunci? Prea mulți oameni au fost orbiți, prea mulți au crezut într-o minciună, iar unii au ales pur și simplu să se ignore totul. Îmi pot cere scuze pentru acțiunile noastre? Nu, nu pot, dar pot să vă întind o mână și să vă ofer prietenia mea vouă și poporului meu. Neamțul dă mâna cu rusul. Poate că această strângere de mână se va transforma într-o mulțime de strângeri de mână”.

De pe urma acțiunilor naziștilor au avut de suferit popoare întregi, inclusiv nemții, adaugă autorul scrisorii. În legătură cu acest fapt, el a adus mulțumiri Uniunii Sovietice pentru eliberarea Europei de nazism.

“În pofida a ceea ce s-a întâmplat la sfârșitul războiului, și poporul nostru a avut de suferit, oamenii simpli care nu au conștientizat pe deplin ce se întâmplă. Vă mulțumesc pentru eliberarea de monstrul de Hitler, de această ființă a infernului. Aici, în Occident, se atrage prea multă atenție la aportul americanilor și prea puțin la sacrificiul de sine al poporului vostru. Să vă apere Dumnezeu și să vă dea sănătate, fericire și pace. Vă strâng mâna în speranța că veți accepta acest gest și veți răspunde la fel”, a scris Wolf von Fichtenberg.

Cu fiecare an scade numărul oamenilor care mai țin minte ce s-a întâmplat cu adevărat în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și această situație creează un spațiu pentru minciuni și falsificarea istoriei, subliniază preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei, Constantin Kosaciov.

“Această istorie este în continuare pe conștiința multor țări și multe popoare, însă este evident că nu pot fi acuzate nici țările și nici popoarele. Fiecare își determină singur poziția în raport cu această istorie. Fiecare, ori are bunul simț și curajul civic de a spune lucrurilor pe nume, fie nu. Uneori predomină ispita de a descrie istorie așa cum și-ar dori s-o vadă, pornind de la realitățile secolului XXI. Iată de ce este foarte bine că apar astfel de scrisori”, a subliniat el.

#PoștaVictoriei

La începutul lunii februarie, RT a prezentat prima istorie din proiectului #PoștaVictoriei. Eroina ei a devenit muncitoarea din spatele frontului Anna Gherghevna Teriohina.

În 1941, ea avea 21 de ani și era însărcinată. Soțul i-a plecat pe front și a dispărut fără urmă. În anii Războiului pentru Apărarea Patriei, Anna Gheorghevna muncea în două ture cu copilul în brațe: dimineața – în calitate de învățătoare la școală, iar seara – la tăierea lemnelor pentru un spital din regiunea Moscovei.

Nu s-a mai recăsătorit. Acum, Anna Gheorghevna a rămas singură și vă roagă să-i trimiteți scrisori de sărbătoare.

Cel de-al doilea erou este Constantin Fiodorovici Meleșko. La începutul războiului avea doar 18 ani.

“Aici am simțit cum e când îți mor camarazii, ce înseamnă viața și cum e când nu ai ce mânca”, a povestit apărătorul Leningradului asediat.

Meleșko a și-a făcut serviciul în divizia de recunoaștere, a fost rănit de o mină în anul 1942, însă și-a revenit și peste trei ani a fost printre cei care și-au lăsat autograful pe Reichstag.

Constantin Fiodorovici vă roagă să-i povestiți istoriile voastre și este gata să vă ofere sfaturi în caz de necesitate.

Scrisorile pot fi expediate la adresa poștală: 111020, Moscova, strada Borovaia, 3/1. Le vom transmite neapărat destinatarilor. Pentru eventuale întrebări, precum și pentru mesajele video adresate veteranilor, ne puteți contacta la adresa electronică: pochtapobedy@rttv.ru.

Fluxul de știri
0