Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Viitorul Moldovei, discutat de miniștrii de Externe ai statelor UE

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaФлаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este una din temele de discuții aflate pe ordinea de zi a reuniunii informale a miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. În cursul zilei de astăzi, 19 noiembrie 2020, ministrul Afacerilor Externe român, Bogdan Aurescu, va participa la reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor Externe din statele Uniunii Europene.

Totul se va derula în format de videoconferință.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu s-a întâlnit cu ambasadorii SUA și UE: Ce promisiuni le-a făcut

În cadrul reuniunii, la afaceri curente, miniştrii europeni şi Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, vor avea un schimb de opinii pe teme de actualitate. Vorbim, în primul rând, despre rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, dar și despre cel al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Acest punct a fost introdus la inițiativa României, informează mae.ro

Alte subiecte aflate pe ordinea de zi sunt: situaţia din Belarus, Nagorno-Karabah, rezultatul alegerilor locale din Bosnia-Herţegovina, situaţia din Afganistan, Etiopia, evoluţiile recente din Mediterana de Est şi din Libia.

Pe agenda de discuţii a reuniunii figurează o dezbatere privind multilateralismul, precum şi o discuţie, în format video-conferinţă, cu ministrul Afacerilor Externe palestinian, Riad al Malki.

MAE informează că, la punctul dedicat afacerilor curente, ministrul Bogdan Aurescu va exprima susţinerea pentru consolidarea parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, subliniind că numai prin întărirea relaţiei transatlantice pot fi gestionate eficient provocările globale actuale şi viitoare. De asemenea, va reaminti poziţia constantă a României privind importanţa consolidării relaţiei transatlantice, având în vedere că UE şi SUA fac parte din aceeaşi comunitate de valori şi securitate.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale din Republica Moldova, ministrul român de Externe va prezenta omologilor din statele membre o evaluare de etapă a rezultatelor. Accentul va fi pus, informează MAE român, pe semnificaţia victoriei candidatului pro-european Maia Sandu şi implicaţiile pe care acest rezultat le va avea asupra consolidării relaţiei dintre UE şi Republica Moldova. În plus, ministrul Bogdan Aurescu va accentua importanţa continuării şi intensificării sprijinului UE pentru viitorul european şi democratic pentru care au votat cetăţenii din Republica Moldova.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu la întâlnirea cu Ioniță: Vom învăța din experiența României

Referitor la situaţia din Belarus, oficialul român va arăta că se impune intensificarea măsurilor UE la adresa regimului de la Minsk, având în vedere că situaţia internă continuă să se înrăutăţească. Astfel, va saluta intrarea rapidă în vigoare a celui de-al doilea pachet de măsuri restrictive la adresa autorităţilor belaruse şi va exprima susţinerea pentru demararea procedurilor în vederea adoptării unui al treilea pachet de măsuri, subliniază MAE.

De asemenea, Bogdan Aurescu se va referi la evoluţiile recente din Nagorno-Karabah şi va menţiona necesitatea ca părţile să continue respectarea încetării focului, cu medierea co-preşedinţilor Grupului de la Minsk al OSCE. Va reitera, în context, propunerea României, avansată de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea CAE precedentă, de a avea o discuţie aprofundată la o reuniune viitoare a miniştrilor de externe europeni pe tema rolului UE în soluţionarea tuturor conflictelor îngheţate din vecinătatea estică.

În cadrul dezbaterii privind susţinerea multilateralismului, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia faptul că un multilateralism eficient se bazează pe respectarea dreptului internaţional şi a valorilor democratice, precum şi pe importanţa cooperării cu statele cu aceleaşi viziuni la nivel internaţional şi pe consolidarea relaţiei transatlantice.

вице-премьер Молдовы по реинтеграции Ольга Чеботарь и посол России в Молдове Олег Васнецов - Sputnik Moldova
Noul ministru al reintegrării s-a întâlnit cu ambasadorii Rusiei și Ucrainei

Miniştrii Afacerilor Externe europeni vor avea un schimb de opinii cu ministrul Afacerilor Externe palestinian, Riad al Malki. Cu această ocazie, ministrul Aurescu va sublinia necesitatea consolidării relaţiei bilaterale dintre UE şi Palestina pentru a contribui la construcţia instituţională şi dezvoltarea Palestinei.

Aurescu va sublinia necesitatea ca UE să acţioneze ca mediator onest între Israel şi Palestina, în cooperare strânsă cu SUA şi actorii regionali relevanţi, cu obiectivul principal de a debloca Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, prin reluarea negocierilor directe între părţi, pe care România o susţine. Totodată, va reitera susţinerea României pentru soluţionarea justă şi de durată a Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, bazată pe soluţia celor două state - aceasta fiind singura soluţie care răspunde nevoilor ambelor părţi, ca state care să coexiste în pace şi securitate, poziţie reiterată şi cu prilejul recentei vizite a Prim-ministrului României în Israel şi în Palestina, de la începutul lunii noiembrie, precum şi în cadrul vizitei la nivel de ministru de Externe în cele două state la începutul lunii septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0