Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu, dușman al Rusiei sau președinte practic? - ce spun experții ruși

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Accesați arhiva multimediaБрифинг М. Санду в Кишиневе
Брифинг М. Санду в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Candidata liberală Maia Sandu a fost anunțată câștigătoare a alegerilor prezidențiale din Moldova. Însă, deși în trecut a criticat relațiile cu Rusia, este posibil ca politica externă a țării sale să nu se schimbe radical. Ce spun experții ruși.

BUCUREŞTI, 17 nov – Sputnik, Doina Crainic. Fostul prim-ministru, care conduce partidul pro-UE Acțiune și Solidaritate, l-a învins pe președintele actual, Igor Dodon, cu aproape 58% din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică. Dodon, care era văzut ca unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kremlinului în regiune, a câștigat 42% dintre voturi în turul doi.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Experți: Președintele Moldovei nu are suficiente pârghii
Acesta şi-a recunoscut înfrângerea luni dimineață, spunând: „Dacă instanțele confirmă că totul este în regulă, atunci vom pune punct aici”. Au existat anterior temeri că s-ar putea declanşa tulburări după anunțarea rezultatelor.

Politica externă a fost un element-cheie care a marcat diferenţele între candidați în timpul campaniei. Sandu, fost economist al Băncii Mondiale, cu studii la Harvard, a susţinut că în timpul președinției lui Dodon „relațiile cu UE și SUA au mers din rău în mai rău”. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că „Dodon a încercat să stabilească relații bune numai cu Rusia, dar chiar și în acest caz, a folosit aceste relaţii în interesele sale personale, nu pentru a rezolva problemele țării”, a spus Sandu.

Cu toate acestea, unii experți ruși au respins ideea că victoria lui Sandu va aduce o schimbare semnificativă în relaţiile Moldovei cu aliații săi. Andrei Suzdaltsev, decan adjunct al Facultății de Afaceri Internaționale a prestigioasei Școli Superioare de Economie din Moscova, a declarat, pentru agenția de presă RIA Novosti, că Kremlinul nu trebuie „să se îngrijoreze cu privire la victoria lui Sandu la alegeri. Este o persoană foarte practică și va încerca să menţină și să dezvolte ceea ce Chișinăul și Moscova au realizat deja”.

Выборы президента Молдовы 2020 - Sputnik Moldova
Cu ce probleme se va confrunta președintele țării după alegeri - expert
Expertul rus, citat de RT, a adăugat că „situația în Moldova este acum mai mult sau mai puțin stabilă - gruparea ei politică a învățat lecții grele din crizele care anterior au scindat țara. Cred că au [dorința] de a păstra stabilitatea și o atitudine bună față de Rusia”.

De asemenea, Fiodor Lukianov, redactor-șef al revistei „Rusia şi afacerile globale”, a declarat pentru RT că „nu se va schimba nimic fundamental în Moldova”, dar că este „încrezător că puterea se va schimba în mod calm și civilizat”.

„Dar, în general, soarta țării este de neinvidiat atunci când votul decisiv l-au dat cei care au plecat [din ţară] și este puțin probabil că se vor întoarce”. Alegătorii moldoveni din diaspora au susținut-o în număr covârșitor pe Sandu în primul tur, acordându-i în jur de 70% din voturile de peste hotare. Pentru aceştia, a explicat Lukyanov, „alegerea dintre Est și Vest este clară - unde au ales să meargă, să trăiască și să câștige bani”.

În viziunea lui Lukianov, perspectiva privind relațiile Moldovei cu Uniunea Europeană este departe de a fi una strălucitoare. El a argumentat că așa-numiții „giganți” care domină sferele politicii externe sunt „acum atât de absorbiți de propriile lor probleme, încât sunt mult mai puțin preocupați de țările periferice și de disputele privind influența exercitată acolo”.

Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova
Politică
Ce spune liderul de la Tiraspol despre victoria Maiei Sandu
Nu toți analiștii ruşi împărtășesc acest punct de vedere. Sergei Markov de la Institutul de Studii Politice a declarat luni că Sandu este „inamicul politic al Rusiei”. Analistul a argumentat că, în calitate de ministru al Educației, Sandu „a susţinut ideea înlocuirii limbii ruse cu engleza, care să se înveţe cât mai mult posibil. [Și] a criticat mereu Rusia cu prima ocazie”. De asemenea, Markov a mai spus că Sandu sprijină „«achiziția» Moldovei de către România”.

Cei doi candidați au fost cândva parteneri de coaliție, după ce Partidul Acțiune și Solidaritate al lui Sandu a fost de acord să guverneze împreună cu Partidul Socialiștilor, care îl susține pe Dodon. Totuşi, în noiembrie anul trecut, disputele legate de corupție și politica internă au pus capăt acordului fragil. De atunci, Moldova se confruntă cu problemele economice și cu impactul pandemiei de coronavirus.

Luni dimineață, președintele rus Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în alegeri. Putin a scris că are încredere că „activitatea sa ca șef al statului va contribui la dezvoltarea constructivă a relațiilor dintre țările noastre”. Preşedintele a adăugat că „acest lucru va servi fără îndoială intereselor fundamentale ale popoarelor Rusiei și Moldovei”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0