Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu ce probleme se va confrunta președintele țării după alegeri - expert

© Sputnik / Mihai CarausВыборы президента Молдовы 2020
Выборы президента Молдовы 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Analistul politic a analizat ce probleme va trebui să soluționeze în primul rând președintele nou ales al țării după intrarea în exercițiul funcțiunii.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik Primul lucru de care va trebui să se ocupe președintele țării după ce va intra în exercițiul funcțiunii este soluționarea problemelor economice deoarece efectele pandemiei s-au reflectat puternic asupra stării economiei naționale a țării. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnik Moldova analistul politic Roman Mihăeș.

”Sarcina președintelui este să asigure plata la timp a pensiilor și salariilor, a tuturor compensațiilor personale. Pentru aceasta el trebuie să se așeze la masa de negocieri cu toate forțele politice reprezentate în Parlament. Ulterior, va trebui să se ocupe prioritar de ”foaia de parcurs” pentru ieșire din situația legată de coronavirus”, a spus interlocutorul.

Potrivit expertului, ar putea să apară dificultăți în ceea ce privește furnizarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru Moldova, atunci când acestea vor fi recomandate oficial pentru utilizare de către Organizația Mondială a Sănătății. Aflarea mijloacelor financiare pentru procurarea unor loturi importante de vaccin va fi o sarcină importantă pentru noul șef al statului.

”De asemenea, vor trebui găsiți bani pentru alte preparate medicale și echipamente pentru modernizarea spitalelor. Primul lucru pe care trebuie să-l facă noul președinte este să înceapă o conlucrare eficientă cu premierul în vederea luării unor decizii exacte și verificate în economie, pentru a învinge cât mai curând coronavirusul în țara noastră.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova au avut loc pe 15 noiembrie. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” – 57,75%, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%.

Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului. Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat. Ultima dată, șeful statului a fost ales la sfârșitul anului 2016, când candidatul din Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a câștigat alegerile. Adversarul său a fost liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu. Igor Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fluxul de știri
0