Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sfaturi de la Gheorghe Gaberi: Cum să vindem mai mult vin

© Sputnik / Anna Anastasiadi / Accesați arhiva multimediaVin
Vin - Sputnik Moldova
Abonare
Vinurile produse în Republica Moldova sunt de calitate înaltă și au reușit să cucerească multe piețe internaționale. Gheorghe Gaberi susține că producătorii autohtoni au potențial pentru a crește volumul exporturilor.

CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Gheorghe Gaberi produce butași de viță de vie, iar în cei peste 20 de ani de activitate pe piața locală și cea internațional, a înțeles preferințele consumatorilor străini.

День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Societate
Două vinuri din Moldova au câștigat Marea Medalie de Aur
Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Gheorghe Gaberi a povestit ce pași ar trebui să urmeze vinificatorii pentru a cuceri consumatori și piețe noi. 

”M-am gândit să dezvoltăm plantații cu soiuri de viță de vie specifice țărilor unde exportăm. Și în piața Rusiei încep a atrage mai mare atenție la soiurile lor autohtone, și în piața României, și în fiecare piață. Așa am avea o șansă să mărim volumele de export, pentru că vom veni cu vinuri din soiurile lor și de o calitate poate mai bună decât se produc acolo. Avem condiții perfecte și deja am demonstrat în practică la cel mai înalt nivel, fiindcă un importator exclusiv de vinuri din soiurile Saperavi pentru piața americană a organizat un concurs orb de testare a vinurilor din Saperavi și au luat vinuri de peste tot unde se produc, printre care Georgia, Moldova și alte regiuni și a câștigat vinul din țara noastră”, susține Gheorghe Gaberi.

Producătorul este de părere că avem toate șansele să producem inițial vinuri din soiuri de struguri românești.

”În România, soiul ”Busuioacă de Bohotin” este cunoscut foarte bine fiindcă orice român când se căsătorește și-ar dori să aibă pentru mireasă o sticlă. Este un vin roz foarte bun, iar în România sunt doar 200 de hectare de viță de vie cu acest soi, la o țară cu 25 de milioane de consumatori. Noi dacă venim cu vinuri din acest soi s-ar duce ca plăcintele calde. Și iată în doi ani de zile putem face 200 de hectare de viță de vie de acest soi. Mai putem planta Galbenă de Odobești, Zghihara sau Novac care în România găsim doar pe 2 mii de hectare de teren. Eu am procurat o sticlă de Novac costă 78 de lei românești sau 25-30 de euro. Anul viitor, cred că voi înființa primele hectare de Novac și vom face un vin perfect. Mă strădui să-i conduc pe vinificatorii noștri să încerce și altceva”, a spus producătorul. 

Vinificatorii moldoveni au șanse să cucerească și piața Federației Ruse cu vinuri noi.

Vin de care a băut Pușkin și Lermontov

Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
Impactul crizei asupra exporturilor de vinuri moldovenești - detalii
”Pentru piața din Federația Rusă putem crește ”Krasnostop Zolotovschi”, un soi cu boaba neagră din care se produce vinuri de calitate superioară și despre care se știe că vin din acest soi au băut vinuri spumante Pușkin și Lermontov. În istoria lor, soiul ”Krasnostop Zolotovschi” este foarte cunoscut, plus noi l-am avut în Moldova și s-a simțit excelent de bine. La Cojuna au fost 10 hectare, iar acum unii vinificatori din Rusia au început să producă vinuri din acest soi, dar nu au vii și nu au pepiniere ca să multiplice materialul săditor. Vreau să fac o plantație în Moldova cu acest soi pentru ruși ca să le exportăm material săditor, dar vinificatorii noștri ar putea să vină pe piața din Rusia nu cu vin Cabernet doar sau din soiurile autohtone, ci ar putea să facă vin din ”Krasnostop Zolotovschi”, căci toți rușii știu că e vin de care a băut Pușkin și Lermontov, care l-au descris foarte frumos”, a menționat Gheorghe Gaberi.

Vinurile moldovenești sunt cumpărate de 67 de țări, printre care Australia, Norvegia, Libia, Afganistan, Siria, Togo și Guam.

Video - Producător de butași: de ce exportă în Rusia, nu în UE

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0