Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Impactul crizei asupra exporturilor de vinuri moldovenești - detalii

© Sputnik / OsmatescoGheorghe Arpentin
Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
Abonare
Care este situația în cel mai important sector din Republica Moldova, cel vitivinicol, și cu ce probleme se confruntă vinificatorii noștri aflați de la directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.
Impactul crizei asupra exporturilor de vinuri moldovenești

Anul 2020 este cel mai greu an pentru producătorii locali de produse vitivinicole. Dacă în luna ianuarie curent, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută, atunci începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

"De la începutul anului am înregistrat rezultate foarte bune la capitolul exporturi. Deja în luna martie au fost primele descreșteri ai exporturilor din ultimii patru ani. De exemplu, în luna august avem o pierdere de 9 procente în volum și aproape 10 procente în valoare", a declarat pentru Sputnik Gheorghe Arpentin.

Potrivit lui, cea mai afectată este piața vinului în vrag, care reprezintă 70% din volumul exportat. În principalele destinații precum este Belarus, Federația Rusă și Ucraina exportul de vinuri a scăzut semnificativ în ultima perioadă, fapt ce afectează sever sectorul vitivinicol din țara noastră. În același timp, se constată o diminuare simțitoare a exporturilor de vinuri moldovenești pe piața chineză.

День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Vinului 2020: Cum va fi sărbătorită pe timp de pandemie
Mai mult, Gheorghe Arpentin face prognosticuri sumbre și susține că țara noastră va întâmpina încă un timp îndelungat probleme la acest capitol.

"Toate țările sunt afectate. Piețele nu se vor restabili atât de rapid. Pe piața internă am pierdut sectorul HoReCa, iar ceea ce se vinde în rețelele comerciale nu compensează cheltuielile", a subliniat el.

Totodată, Gheorghe Arpentin a remarcat că din cauza pandemiei, în acest an, vinurile moldovenești nu au putu fi promovate în cadrul diverselor proiecte din Polonia, China, SUA ș.a. Cu toate acestea, recent în România a fost posibilă lansarea unei campanii de promovare, ceea ce va contribui la creșterea numărului de turiști români la vinăriile din țara noastră, atunci când situația va reveni la normal, a mai adăugat Arpentin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0