Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC urmează să decidă dacă îl va sanționa pe Igor Dodon

© Sputnik / Mihai CarausCEC
CEC - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală se va pronunța astăzi în privința sesizării depuse de Olesea Stamate, reprezentatul Maiei Sandu, privind sancționarea candidatului independent la alegerile prezidențiale, Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. După scandalul iscat la tipografia Universul, în data de 11 noiembrie, Olesea Stamate, reprezentantul candidatului Maiei Sandu, a depus la Comisia Electorală Centrală o sesizare în care a solicitat CEC-ului să examineze și să verifice neraportarea cheltuielilor invocate și prezentate și care au legătură cu alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, de către candidatul independent la funcția de șef de stat, Igor Dodon.

 брифинг ЦИК-а 2020 - Sputnik Moldova
Societate
Scandal la CEC: Iată motivul care a provocat scântei
Totodată, reprezentanții PAS au cerut să fie sancționat Igor Dodon, în funcție de prevederile legislației electorale. La această sesizare ar fi fost anexate și probe. Ieri, la ora 19:00, a avut loc ședința CEC, iar reprezentanții instituției i-au comunicat Olesei Stamati că acest subiect trebuie examinat într-o altă ședință întrucât sesizarea nu a fost formulată corect și i-au recomandat să facă modificările de rigoare. Stamati a declarat că nu este de acord cu motivele invocate de membrii CEC și excluderea subiectului de pe ordinea de zi. 

”Îmi vine greu să cred că ați avut nevoie de două zile să depistați o carență de procedură în sesizarea mea. Am verificat încă o dată prevederile Codului Electoral și tind să nu fiu de acord cu dumneavoastră, actul pe care l-am prezentat corespunde în tocmai cerințelor de sesizare. Mai mult, nu mi-ați explicat de ce documentul nu corespunde unui document de sesizare și trebuie să aibă forma de contestație”, a spus Olesea Stamati. 

Într-un final, CEC a decis să examineze subiectul astăzi, la ora 14:00, într-o ședință extraordinară. De precizat că CEC a mai recepționat alte trei sesizări similare de la Dorin Chirtoacă, Renato Usatîi și Asociația ”Forța Veteranilor”, reprezentată de Constantin Covrig, însă Comisia Electorală Centrală le-a respins, fără să ofere explicații public. 

Editura ”Universul” - Sputnik Moldova
Ce spune Poliția despre incidentul de la tipografia Universul
Amintim că deputații Oazu Nantoi și Igor Grosu de la partidul PAS condus de Mai Sandu, împreună cu alți câțiva activiști civici, au venit la tipografia Universul din Capitală și au anunțat că staff-ul lui Igor Dodon ar fi falsificat datele privind tirajul materialelor electorale. De asemenea, ei au spus că pe materialele electorale este indicată altă tipografie, iar tirajul de bază ar fi fost tipărit la tipografia de stat Universul.

Ulterior, șeful staff-ului candidatului la funcția de președinte al țării Igor Dodon a anunțat că informațiile nu corespund realității și va solicita Procuraturii Generale să investigheze cazul. Totodată, staff-ul lui Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că de fapt ea ar fi tipărit materiale electorale pe care nu a indicat tirajul și nici tipografia, dar și de falsuri în procesul de colectare a donațiilor. 

În același timp, Poliția Capitalei a anunțat că nu au fost constatate încălcări ale legislației privind materialele electorale de către candidatului independent Igor Dodon, depistate la editura Universul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0