Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scandal la CEC: Iată motivul care a provocat scântei

© Sputnik / Mihai Caraus брифинг ЦИК-а 2020
 брифинг ЦИК-а 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrale s-a pronunțat în privința solicitării de a-l exclude pe candidatul independent Igor Dodon din cursa prezidențială, însă răspunsul nu a fost făcut public, ci a fost expediat în scris autorilor sesizării.

CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. După scandalul iscat la tipografia Universul, CEC a recepționat patru sesizări privind excluderea lui Igor Dodon din cursa prezidențială.

Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Îl va exclude sau nu CEC pe Dodon din cursă: Ce spune Cimil
Solicitările au fost depuse de Olesea Stamate - reprezentantul candidatului Maiei Sandu, Dorin Chirtoacă, Renato Usatîi și Asociația ”Forța Veteranilor”, reprezentată de Constantin Covrig. Astfel, membrii CEC au anunțat că s-au pronunțat pe marginea acestui subiect într-o ședință închisă astăzi, iar răspunsurile vor fi expediate mâine autorilor sesizărilor în privat. Acest lucru a stârnit nemulțumiri. 

”Când o parte interesată depune un demers, o sesizare, contestație la CEC, în calitate de președinte și membrii CEC sunteți obligați să o examinați în cadrul unei ședințe, cu atât mai mult se solicită pe puncte expunerea membrilor comisiei asupra unei abateri sau alta. De ce am fost invitați la ședință și de ce nu sunt reprezentanții tipografiei, ai poliției, pentru că din discuțiile cu reprezentanții CEC am înțeles că vor veni toți cei care au depus contestații ce ține de subiectul încălcării candidatului Igor Dodon?”, a întrebat reprezentanta formațiunii Partidul Nostru Elena Grițco.

Iată ce răspuns a oferit la acest subiect președintele CEC, Dorin Cimil.

”Ați fost invitați în ședința de azi ca să vă comunicăm că veți primi răspunsul în formă scrisă. Pe acest subiect sunt mai multe categorii de contestații, au fost discutate și s-a luat decizia ca să examinăm fiecare dintre ele. Așteptați mâine răspunsul”, a declarat Dorin Cimil, președintele CEC. 

Membrii CEC au anunțat că, de fapt, autorii sesizării au fost informați că nu trebuie să se prezinte la această ședință. Amintim că deputații Oazu Nantoi și Igor Grosu de la partidul PAS condus de Mai Sandu, împreună cu alți câțiva activiști civici, au venit la tipografia Universul din Capitală și au anunțat că staff-ul lui Igor Dodon ar fi falsificat datele privind tirajul materialelor electorale. De asemenea, ei au spus că pe materialele electorale este indicată altă tipografie, iar tirajul de bază ar fi fost tipărit la tipografia de stat Universul.

Editura ”Universul” - Sputnik Moldova
Ce spune Poliția despre incidentul de la tipografia Universul
Șeful staff-ului candidatului la funcția de președinte al țării Igor Dodon a anunțat ulterior că va solicita Procuraturii Generale să investigheze cazul. Totodată, staff-ul lui Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că ar fi tipărit materiale electorale pe care nu a indicat tirajul și nici tipografia, dar și de falsuri în procesul de colectare a donațiilor. 

Mai mult, staff-ul lui Dodon consideră că acțiunile întreprinde de reprezentanții PAS cad sub incidența articolelor 50 și 51 ale Codului Electoral, fapt pentru care va ataca la CEC și în organele de drept, precizând că nimeni nu poate să blocheze activitatea unui concurent electoral. 

În același timp, Poliția Capitalei a anunțat că nu au fost constatate încălcări ale legislației privind materialele electorale de către candidatului independent Igor Dodon, depistate la editura Universul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0