Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune Poliția despre incidentul de la tipografia Universul

© Photo : Editura ”Universul”Editura ”Universul”
Editura ”Universul” - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția Capitalei a făcut precizări cu privire la incidentul de zilele trecute de la tipografia unde se tipăreau materiale electorale ale candidatului Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Nu au fost constatate încălcări ale legislației privind încărcătura cu materialel electorale ale candidatului independent Igor Dodon, depistate la editura Universul. Precizarea a fost făcută de Poliția Capitalei printr-un comunicat de presă, cu referire la incidentul de pe teritoriul tipografiei de unde au fost ridicate două microbuze cu încărcătură cu tentă electorală în favoarea unui candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Îl va exclude sau nu CEC pe Dodon din cursă: Ce spune Cimil

„La 12 noiembrie, în cadrul acțiunilor procesuale întreprinse aferent examinării materialului înregistrat pe 11 noiembrie, angajații poliției au efectuat cercetarea unităţilor de transport menţionate, unde s-a constatat că încărcătura constituie ziare cu conţinut de agitaţie electorală în favoarea unui candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, în număr de 86 de mii de exemplare, dintre care 50 000 în limba română și 36 000 în limba rusă”, este menționat în informarea de presă a Direcției Poliției Capitalei.

Totodată, s-a constatat că lucrările de editare a ziarelor cu conținut electoral au fost prestate în baza contractului de prestări servicii, care urma să tipărească 109 mii de exemplare în formatul 8 A 3. În cadrul măsurilor întreprinse și materialului probatoriu acumulat, nu au fost constatate încălcări ale legislației privind încărcătură dată, ulterior Comisia Electorală Centrală urmând să se pronunțe asupra cazului.

De precizat, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat în studioul Sputnik Moldova că nu CEC decide să excludă concurenții electorali din cursă, ci instanța de judecată.

Editura ”Universul” - Sputnik Moldova
Altercații la tipografia Universul între deputații PAS și PSRM - detalii

„Este prematur să spunem că va fi o decizie într-un mod sau altul. Trebuie să analizăm caracterul informațiilor și al probelor prezentate și să avem o soluție pe acest caz, dar decizia finală de a exclude un candidat aparține instanței de judecată. CEC-ul poate înainta doar o hotărâre și formula o cerere de chemare în judecată. Toate litigiile depuse în instanța de judecată trebuie soluționate până la ora 07:00, în data de 15 noiembrie”, precizează Dorin Cimil.

Președintele Comisiei Electorale Centrale a explicat ce prevede legea în cazul în care CEC identifică ilegalități, iar instanța de judecată emite o decizie nefavorabilă în privința unui candidat. Dacă unul dintre concurenți este exclus din cursă, atunci participă la alegeri doar cel care rămâne. În acest caz este anulat pragul electoral de 33,3%, iar candidatul rămas trebuie să acumuleze cel puțin 50% dintre sufragii plus încă un vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0