Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Cât se va menține Guvernul Chicu la putere

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание кабинета министров РМ
Заседание кабинета министров РМ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Expertul a analizat ce soartă va avea actuala componență a Cabinetului de Miniștri al țării după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care urmează să aibă loc pe 15 noiembrie.

În timp ce sociologii prezintă rezultatele sondajelor de opinie publică, pe rețelele de socializare s-au încins discuții aprinse despre candidatul care va prelua președinția după turul doi de scrutin. Politologul Alexander Cuznețov, în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova, a vorbit despre poziția în care se va pomeni Guvernul Chicu, în cazul derulării unui sau altui scenariu.

"Igor Dodon este sigur că majoritatea voturilor pe care PSRM și partenerii acestei fracțiuni le au în Parlament pot asigura viața lungă a acestui guvern. Chiar dacă presupunem că un alt președinte va fi ales ... cabinetul Chicu ar putea exista încă pentru o perioadă foarte lungă de timp, dacă Parlamentul însuși nu va iniția un vot de neîncredere", a spus expertul.

брифинг ЦИК-а 2020 - Sputnik Moldova
Decis: Undă verde pentru Exit Poll în turul doi al scrutinului prezidențial
Interlocutorul este convins că un astfel de scenariu poate fi examinat de actualul șef al statului ca pe un scenariu de rezervă în caz de înfrângere în turul doi al alegerilor. Dacă presupunem ipotetic că Sandu va deveni președinte, va fi extrem de dificil pentru ea să schimbe echilibrul de putere existent în cadrul Legislativului, a adăugat politologul.

”Fiecare membru al actualului guvern trebuie să înțeleagă că nu poți să te menții veșnic la putere, prin urmare, ar trebui să ne străduim să folosim timpul alocat pentru a face ceva necesar și util oamenilor”, a conchis Cuznețov.

Pe 7 noiembrie, șeful Partidului Democrat, Pavel Filip, a anunțat că, după inaugurarea președintelui Moldovei, după al doilea tur de scrutin care va avea loc pe 15 noiembrie, PDM intenționa să-și retragă reprezentanții din guvern.

Pe 9 noiembrie, premierul Ion Chicu i-a propus președintelui să-i recheme din funcții pe miniștrii desemnați de Partidul Democrat. Vorbim despre șeful Ministerului Educației, Igor Șarov; șeful Ministerului Economiei, Sergiu Railean; ministrul Apărării, Alexandru Pînzari; precum și vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Expert: Ce forțe politice ar putea intra în noua coaliție de guvernământ
În plus, a fost prezentat un proiect privind demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, care a fost numit ambasador al Moldovei în Ungaria. Șeful statului a fost de acord cu toate modificările. După doar câteva ore, au fost prezentate candidaturile noilor membri ai Cabinetului, care au fost aprobate ulterior.

Astfel, Olga Cebotari a devenit vicepremier pentru reintegrare, Anatol Usatîi - ministru al Economiei și Infrastructurii, Aurel Ciocoi - ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Victor Gaiciuc - ministru al Apărării, Lilia Pogolșa - ministru al Educației, Culturii și Cercetării. Gaiciuc, Usatîi și Ciokoi au condus deja aceste ministere până în martie anul curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0