Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Ce forțe politice ar putea intra în noua coaliție de guvernământ

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
În ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și în contextul remanierilor guvernamentale de astăzi, apare întrebarea dacă este posibilă reformatarea coaliției de guvernământ în Parlamentul țării - Iată ce crede Corneliu Ciurea despre această situație.

CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. Potrivit declarației oficiale a PDM, miniștrii care au ocupat funcții în Guvern sunt profesioniști care au muncit din greu în timpul crizei pandemice.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Am putea avea alegeri parlamentare anticipate – Expert
 

Partidul Democrat a decis să-și retragă reprezentanții din Guvern pentru a-i oferi președintelui ales posibilitatea de a stabili o cooperare eficientă între ramurile puterii de stat, în conformitate cu prevederile constituționale.

În acest context, apar multe întrebări: la ce ar trebui să ne așteptăm de la cooperarea dintre PSRM și PDM în Parlamentul țării și dacă va fi reformatată coaliția de guvernare? Iată cum a răspuns analistul politic Corneliu Ciurea în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Sputnik Moldova.

Potrivit lui Ciurea, PDM continuă să practice un joc destul de riscant, scopul căruia este de a se menține la putere și a-și păstra și imaginea.

"Cred că democrații continuă un joc politic destul de riscant. Scopul acestuia este de a se afla în continuare la putere și, dacă este posibil, să-și păstreze reputația și să se ”spele” de amintirile din anii precedenți”, a spus Ciurea.

кабинет министров  - Sputnik Moldova
Politică
Comentator politic, despre retragerea miniștrilor PDM
”Mi se pare că PDM nu și-a dorit pași atât de drastici. PDM a presupus că miniștrii vor pleca după alegerile prezidențiale, după ce au luat în considerare toate schimbările politice care ar putea avea loc în acest sens. Socialiștii nu sunt foarte impresionați de acest joc politic, de această echilibristică de care dă dovadă Partidul Democrat, lucru practicat de aceștia și anterior. De aceea socialiștii au luat o decizie atât de dură - au tăiat în carne vie și i-au eliberat pe miniștrii PDM înainte de alegerile prezidențiale. Astfel, pare să se adeverească faptul că există anumite fricțiuni cu PDM și unele nemulțumiri. Și socialiștii, mi se pare, le-au arătat clar tuturor că în viitor vor încerca să se descurce și fără fracțiunea PDM din Parlament. Aceasta înseamnă că vor crea o nouă majoritate parlamentară”, explică expertul.

Totodată, Ciurea consideră că, pentru început, noua majoritate parlamentară nu va fi una oficială.

”Cred că va fi vorba de cooperarea anumitor grupuri parlamentare și facțiuni, fără a forma o majoritate clară", a explicat politologul.

Potrivit acestuia, socialiștii au sarcina să se consolideze deoarece nu este exclus și un rezultat nesatisfăcător al alegerilor: "Dar, în orice caz, ei au nevoie să creeze o nouă majoritate parlamentară. Nu se poate spune că va fi o mono-majoritate, dar mi se pare că, odată cu plecarea PDM, această majoritate parlamentară va putea acționa într-un mod mai organizat.

Alegeri prezidențiale în Moldova: Cum s-a votat pe raioane - Sputnik Moldova
Alegeri 2020: Cum s-a votat pe raioane
Potrivit prognozelor expertului, din noua coaliții informală deocamdată va face parte PSRM, iar grupul Pentru Moldova, care include deputații partidului Șor și un șir de alți parlamentari, ar putea să coopereze cu aceștia. Ar putea fi, de asemenea, susținuți parțial de acei politicieni de dreapta care vor rămâne nemulțumiți de rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 15 noiembrie

"Nu este exclus să apară doritori și din rândul celor din fracțiunea ”Demnitate și Adevăr” a lui Andrei Năstase. Ei pot susține uneori anumite inițiative legislative", a precizat analistul.

Ciurea consideră că este puțin probabil ca la această etapă să fie avantajos pentru majoritatea forțelor politice din Parlament să dizolve componența actuală a Legislativului, așa că vor căuta toate argumentele și contraargumentele posibile pentru a-l menține.

Și actualul șef al statului, Igor Dodon, a vorbit despre sprijinul parlamentar pentru Cabinetul de Miniștri.

"Avem cel puțin trei formule la care lucrăm, începând cu o coaliție largă și terminând cu alte variații politice care vor fi puse în aplicare împreună cu partidele responsabile și deputații din Parlament", a spus Dodon.

În opinia sa, singura modalitate de a menține stabilitatea politică și funcționalitatea economiei este o alianță formată în jurul PSRM, sprijinită de președinte și prim-ministru, care sunt susținuți de acest partid majoritar în Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0