Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Partidul lui Jirinovski rupe relațiile cu partidul lui Usatîi

© Photo : Пресс-служба ЛДПРВладимир Жириновский и Ренато Усатый подписали договор о межпартийном сотрудничестве
Владимир Жириновский и Ренато Усатый подписали договор о межпартийном сотрудничестве  - Sputnik Moldova
Abonare
Fracțiunea din Duma de Stat a Partidului Liberal Democrat din Rusia a anunțat că rupe relațiile cu Partidul Nostru și cu liderul acestuia Renato Usatîi.

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializarea, grupul parlamentar al Partidului Liberal Democrat din Rusia anunță că această formațiune politică a încheiat un acord cu Partidul Nostru din Moldova în  2017, atunci când formațiunea lui Renato Usatîi era împotriva regimului oligarhic și antirusesc al lui Vladimir Plahotniuc.

"Doar că în 2018 liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, în mod ascuns, a intrat în cârdășie cu Plahotniuc. Noi am văzut filmul cu negocierile lui Usatîi cu Adrian Radu, care era intermediarul lui Plahotniuc. Revenit în Moldova, Usatîi a continuat să acționeze în interesele lui Plahotniuc, deși în ieșirile publice se erija în postura de oponent al acestuia", afirmă deputații liberali-democrați ruși.        

Ei spun că Plahotniuc i-ar fi finanțat campania electorală lui Usatîi.

"Pe banii oligarhului și a patronilor lui din vest el și-a desfășurat campania din primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova", spus ei.

Totodată deputații din partidul lui Jirinovski firmă că Usatîi, imediat după alegeri, a început negocierile cu Maia Sandu.

Președintele moldovean Igor Dodon - Sputnik Moldova
Societate
Vezi la ce înțelegere a ajuns Igor Dodon cu ÎPS Vladimir
"Mai mult, chiar din a doua zi după alegeri, el a intrat în negocieri cu Maia Sandu, cea care a pledat împotriva marcării Zilei Victoriei 9 Mai, care a lustruit faptele regimului profascist al lui Antonescu săvârșite în Moldova, în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei și care a cerut alungarea din Transnistria a soldaților ruși din misiunea de menținere a păcii și reaprinderea conflictului în această regiune. Partidul Liberal Democrat din Rusia consideră că Usatîi și Partidul Nostru pe care el îl conduce i-a trădat pe cetățenii care își doresc apropierea de Rusia", afirmă deputații ruși din Partidul Liberal Democrat.

În final, grupul parlamentar al liberal-democraților ruși anunță că formațiunea lor politică rupe relațiile cu partidul lui Renato Usatîi și cu acesta.  

"În acest condiții, Partidul Liberal Democrat din Rusia anunță că rupe acordul încheiat cu Partidul nostru în semn de protest față de politica promovată de liderul acestuia, Renato Usatîi, de cârdășie cu dușmanii Rusiei", au conchis deputații Partidul Liberal Democrat din Rusia.

Usatîi și justiția din Moldova

Amintim că în ianuarie 2016, Procuratura Generală a Republicii Moldova a inițiat un dosar penal împotriva lui Usatîi pe faptul amenințărilor în adresa unor funcționari în cadrul protestelor. Inițiatorul dosarului a fost președintele țării Nicolae Timofti, care a făcut trimitere la amenințările din partea oponentului său politic cu vătămarea integrității corporale și a sănătății.

Лидеры ЛДПР и Нашей партии подписали договор о межпартийном сотрудничестве - Sputnik Moldova
Politică
Renato Usatâi și Vladimir Jirinovski au semnat un acord de cooperare
În data de 24 octombrie 2016, Judecătoria sectorului Centru a eliberat un mandat de arest pe numele lui Usatîi, învinuit de comandarea asasinării bancherului Gherman Gorbunțov în 2012, politicianul fiind anunțat în căutare și pe linia Interpol.

În data de 19 mai 2017 Renato Usatîi s-a adresat cu o solicitare în Interpol privind scoaterea sa din baza de date. Potrivit politicianului, dosarul penal are un caracter politic, iar procesul penal are loc cu încălcarea legilor și a procedurilor.

Comisia pentru controlul fișierelor Interpol a acceptat solicitarea în data de 29 mai 2017, iar pe 6 iunie 2017 a fost blocat accesul țărilor-membre Interpol la dosarul lui Usatîi.

O perioadă îndelungată, pe timpul guvernării lu Plahotniuc, Renato Usatîi a plecat din Moldova întucât se temea să nu fie reținut. Acesta a revenit la scurt timp după ce PDM a pierdut puterea.

Usatîi și justiția din Rusia

În luna iulie 2020, Judecătoria raionul Tversk din Moscova a emis un mandat de arest în absență pe numele lui Renato Usatîi, care este acuzat de fraudă, decizia a fost publicată pe pagina web a instanței. 

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Societate
Investigațiile împotriva unui mare cartel de traficanți de droguri – este vizat Plahotniuc
"Instanța a hotărât: să satisfacă petiția investigatorului, să aleagă o măsură preventivă sub formă de reținere în absență", a anunțat decizia, judecătorul Alexei Krivoruciko, citat de RIA Novosti.

Usatii a fost dat în urmărire internațională. Termenul măsurii preventive este stabilit pentru două luni din momentul arestării sau extrădării sale în Rusia.

La sfârșitul lunii aprilie, Ministerul rus al Afacerilor Interne a anunțat că a adus acuzații împotriva lui Usatîi în absența sa în cazul scoaterii a 500 de miliarde de ruble din Rusia împreună cu oligarhul Vladimir Plahotniuk. Ancheta îl numește drept membru al comunității infracționale internaționale, care în 2013-2014 a retras sute de miliarde de ruble din Federația Rusă prin intermediul MoldInConBank. Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse îi consideră drept organizatori ai schemei criminale și pe deținătorii pașapoartelor rusești și moldovenești, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon. Aceștia la fel sunt dați în căutare internațională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0