Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Investigațiile împotriva unui mare cartel de traficanți de droguri – este vizat Plahotniuc

© Photo : Facebook / Vlad PlahotniucВладимир Плахотнюк
Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Abonare
În Rusia a fost terminată investigarea împotriva liderului unui important cartel de traficanți de droguri cu care avea legătură Vlad Plahotniuc.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. În Federația Rusă a fost încheiată investigarea în cadrul cauzei penale în care este vizată activitatea liderului unui mare cartel de traficanți de droguri, în care este vizat și Vladimir Plahotniuc.   

Liderului cartelului internațional de droguri vizat în investigațiile anchetatorilor ruși este Vasile Solonari. Această grupare criminală colabora cu omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, a declarat pentru RIA Novosti reprezentantul oficial al Ministerului rus de Interne, Irina Volk.

Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova
Societate
Procurorul general: Acuzații la adresa lui Vladimir Plahotniuc în dosarul „Metalferos”
Potrivit ei, Solonari este arestat și acum ia cunoștință de materialele dosarului.

El este acuzat de crime încriminate de câteva articole din Codul Penal al Federației Ruse.

Volk a precizat că respectivul cartel de traficanți de droguri avea organizat un canal de contrabandă cu hașiș care era adus din Africa de Nord, tranzita țările Uniunii Europene și avea drept destinație țările CSI. Acest cartel de traficanți se ocupa și de comercializarea drogurilor, inclusiv în Rusia. Potrivit unei versiunii a anchetei, cartelul traficanților de droguri a fost creat și condus în perioada iunie-august 2012 de Oleg Pruteanu și de alți indivizi din Republica Moldova și Spania, între care și Vlad Plahotniuc.

"Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc, care în acea perioadă era președintele Partidului Democrat. El, folosind pârghiile politice și financiare de care dispunea, avea sarcina să asigure acoperirea activității criminale a cartelului ca acesta să nu ajungă în vizorul organelor de drept", a declarat reprezentantul oficial al MAI din Rusia.

Ренато Усатый - Sputnik Moldova
Politică
Mandat de arest pe numele lui Renato Usatîi în Rusia - detalii
Structurile de drept din Rusia au tras la răspundere, în perioada 2012-2019, peste 60 de membri ai acestui cartel internațional. Peste o tonă de hașiș a fost confiscată. Totodată, nouă membri ai cartelului au fost condamnați în Rusia la termine de detenție de la 7,5 la 17 ani. Ali cinici membri ai cartelului au fost condamnați în Belarus și Republica Moldova.

Amintim că luni anchetatorii ruși au încheiat investigațiile în dosarului penal cu privire la  membrii unei grupări criminale internaționale, învinuiți de retragerea ilegală din Federația Rusă a peste 500 de miliarde de ruble, a comunicat reprezentantul oficial al Ministerului de Interne din Rusia, Irina Volk, citată de RIA Novosti.

”Departamentul de Anchetă al MAI a încheiat investigațiile în cadrul dosarului penal inițiat în privința a opt membri ai unei grupări criminale internaționale, care sunt acuzați de scoaterea din Federația Rusă, prin intermediul unor operații valutare ilegale, a peste 500 de miliarde de ruble, a anunțat reprezentantul oficial al Ministerului de Interne din Rusia, Irina Volk, citată de RIA Novosti.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Societate
Rusia: Cercetări încheiate privind retragerea a 500 miliarde prin ”schema moldovenească”
Și în acest dosar este vizat Vladimir Plahotniuc, dar și omul de afaceri Veaceslav Platon și Renato Usatâi, care acum este primarul municipiului Bălți.

”În cadrul cercetărilor prealabile s-a stabilit că, în perioada iunie 2013 și până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești "BC Moldindconbank S.A. Veaceslav Platon împreună cu prim-vicepreședintele și conducătorul de facto al Partidului Democrat din Moldova, deputat în Parlamentul de legislatura a VIII-a al acestei țări Vladimir Plahotniuc, dar și cu Aleksandr Korkin, care avea legături de corupție și de afaceri în sfera bancară, au elaborat mecanismul de retragere din sistemul financiar al Federației Ruse a mijloacelor bănești ale clienților”, a precizat Volk.

Organizatorii activității criminale Plahotniuk, Platon și politicianul moldovean Renato Usatîi au fost anunțați în căutare internațională, instanța de judecată a dispus în absență măsura de detenție sub forma de arest.

Amintim că Vladimir Plahotniuc a plecat din Moldova pe 14 iunie 2019. Peste o săptămână, el a renunțat la funcția de președinte al PDM, iar pe 30 iulie și-a depus mandatul de deputat.

Procuraturii generale - Sputnik Moldova
Societate
În sfârșit în instanță! Unele episoade privind frauda bancară vor fi deferite justiției
În luna mai, Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea lui Plahotniuc pe trei capete de acuzare:  escrocherie, spălare de bani în proporții deosebit de mari și organizarea și conducerea unui grup criminal. În cadrul acestui dosar, prima instanță a emis mandat de arestare pe numele fostului lider al PDM.

Mai mult, Plahotniuc are câteva dosare intentate în Rusia. În special i se incriminează organizarea unei comunități criminale internaționale și retragerea ilegală a fondurilor în afara Federației Ruse. De asemenea, el este acuzat de tentativă de omor.

Amintim totodată că Judecătoria raionul Tversk din Moscova a emis în luna iulie curent un mandat de arest în absență pe numele lui Renato Usatîi, care este acuzat de fraudă.

Ancheta îl numește drept membru al comunității infracționale internaționale, care în 2013-2014 a retras sute de miliarde de ruble din Federația Rusă prin intermediul MoldInConBank.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0