Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum votează moldovenii din Franța la prezidențiale - noi restricții

© AFP 2024 / MLADEN ANTONOVCoronavirus, France
Coronavirus, France - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul de Externe a venit ci mai multe precizări cu privire la activitatea unor secții de votare constituite peste hotare, în contextul înăspririi măsurilor anti-COVID-19. Franța a impus unele restricții de circulație.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează cum vor vota moldovenii de peste hotare, în contextul în care în mai multe țări au fost înăsprite măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, fiind impuse inclusiv restricții de circulație.

Astfel, din data de 17 octombrie, în mai multe localități din Franța au fost impuse unele măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte, între orele 21:00 – 6:00. Acestea vor fi în vigoare timp de patru săptămâni, însă există probabilitatea prelungirii lor până pe 1 decembrie.

Улица имени Робина Гуда, Ирландия, Irlanda de Nord - Sputnik Moldova
Măsuri dure în Irlanda: Cum vor vota moldovenii la prezidențiale

Ministerul de resort informează că aceste măsuri vor afecta activitatea secțiilor de votare din Paris, Montreuil, Villeneuve-Saint-Georges, Lyon, Strasbourg și Nisa. Secția din Bordeaux va activa în regim normal.

”Ambasada Republicii Moldova la Paris va emite autorizații de circulație pe timp de noapte pentru membrii birourilor electorale. Prin intermediul anunțurilor în mediile sociale, precum și în cadrul grupurilor diasporei, ambasada de la Paris recomandă votanților vizitarea secțiilor de votare înainte de ora 21:00 pentru a exclude eventuale amenzi din partea autorităților”, precizează instituția într-un comunicat.

Măsuri care trebuie respectate

Ambasada țării noastre în Franța atenționează alegătorii să respecte următoarele măsuri sanitare:

  • Distanța fizică de 1,5 m (în afara și în incinta secției de votare);
  • Purtarea corectă a măștii (să acopere gura și nasul);
  • La intrare în secția de votare va fi efectuată termometria fiecărui alegător;
  • Asigurați-vă că aveți un pix personal pentru a semna în lista electorală.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie 2020. Totodată, există probabilitatea amânării acestora din cauza situației epidemiologice cauzate de COVID-19.

The flag of Israel - Sputnik Moldova
Cum vor vota moldovenii din Israel în data de 1 noiembrie

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a decis, 4 martie 2016 că Preşedintelui Republicii Moldova va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Curtea a anulat reforma constituţională din 5 iulie 2000, declarând nule toate modificările operate anterior în acest sens la Legea Supremă.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0