Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Măsuri dure în Irlanda: Cum vor vota moldovenii la prezidențiale

© Sputnik / E. Simakov / Accesați arhiva multimediaУлица имени Робина Гуда, Ирландия, Irlanda de Nord
Улица имени Робина Гуда, Ирландия, Irlanda de Nord - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile din Irlanda au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie, inclusiv deplasarea în raza a 5 km de la reședința persoanei, fapt care ar limita posibilitatea moldovenilor stabiliți acolo să meargă la secțiile de votare.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Autoritățile din Irlanda au stabilit mai multe restricții aspre și complexe în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, se interzice deplasarea mai departe decât 5 km de la reședința persoanei. Acest fapt ar putea limita posibilitatea moldovenilor să meargă la secțiile de votare constituite în această țară.

Tudor Vangheli - Sputnik Moldova
Societate
Pierdere imensă: Un cunoscut medic a fost răpus de COVID-19
În asemenea condiții, Ambasada Republicii Moldova la Dublin a solicitat reconfirmarea permisiunii și alte instrucțiuni ce vizează deschiderea celor patru secții de votare în Irlanda. La fel, a solicitat să fie specificat dacă moldovenilor li se va permite deplasarea la secțiile de votare și, respectiv, garantarea dreptului de vot.

"Ambasada repetat a adus la cunoștința oficialilor irlandezi lipsa altor posibilități alternative legale de exercitare a dreptului constituțional la vot, decât prezența fizică la secțiile de votare, precum și îngrijorările în acest sens a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți permanent sau temporar în Irlanda", precizează Ministerul de Externe. 

În același timp, Ambasada Republicii Moldova anunță că pe parcursul acestei zile va primi răspunsul autorităților irlandeze.

"Am fost informați că Departamentul Afaceri Externe al Irlandei este conștient de termenul restrâns până la alegeri. Totodată, în contextul restricțiilor dure impuse pe teritoriul întregii țări, autoritățile irlandeze sunt obligate să se asigure exhaustiv că eventuala decizie asumată nu va aduce prejudicii situației epidemiologice din țară și a intereselor cetățenilor irlandezi. Așteptăm pe parcursul acestei zile răspunsul", spun reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la Dublin. 

"Ambasadă aduce asigurări părții irlandeze că alegătorii, în cazul aprobării scrutinului electoral, vor avea un comportament responsabil, cu respect fată de eforturile țării gazdă în combaterea pandemiei și vor respecta cu strictețe măsurile impuse pe teritoriul adiacent al secțiilor de votare, precum și în interiorul lor și se vor prezenta la secțiile de votare în echipament de protecție", menționează reprezentanții ambasadei.  

Până acum, în Irlanda au fost confirmate 32 877 de cazuri de COVID-19. Din această cifră, 24 de mii de persoane s-au tratat, iar 1 800 au decedat. Precizăm că în data de 1 noiembrie vor avea loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova, iar moldovenii din Irlanda sunt așteptați la 4 secții de votare. Este vorba despre trei secții în Dublin și alta în orașul Limerick. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0