Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Jucării periculoase pentru copii: Cum să le identificăm

© Sputnik / OsmatescoNicolae Olărașu
Nicolae Olărașu - Sputnik Moldova
Abonare
De Ziua Internaţională a ursuleţului de pluş, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vine cu sfaturi pentru alegerea corectă a jucăriilor.
Jucării pentru copii: Criterii după care să vă conduceți

În cadrul  emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei Nicolae Olărașu i-a atenționat pe părinți: multe dintre jucăriile comercializate nu corespund standardelor calității.

Petru Molceanu - Sputnik Moldova
Cadouri de sărbători: La ce trebuie să atragă atenția Moș Crăciun când alege o jucărie
Specialistul a menționat că, atunci când alege o jucărie pentru copilul său, părintele trebuie să fie atent la anumite aspecte. Pentru a se convinge că face o alegere corectă, părinții trebuie să procure jucării cu marcajul CE, să solicite declarația de conformitate și să analizeze minuțios calitatea jucăriilor. În caz contrar, marfa ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea și viața celor mici.

Nicolae Olărașu a remarcat că jucăria de calitate și sigură pentru viața copiilor poate fi identificată după trei indicatori: marcajul, calitatea materialului și finețea pieselor. De asemenea, jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului, capacităților și aptitudinilor sale. Adulții trebuie să studieze cu atenție eticheta și să verifice instrucțiunile traduse obligatoriu în limba de stat.

"Dacă veți procura jucăriile doar din locurile autorizate veți putea solicita de la vânzător declarația de conformitate și avizul sanitar, care confirmă că toate cerințele calității sunt respectate. Astfel, veți fi convins că jucăria este de calitate", a subliniat specialistul.

Nicolae Olărașu a mai adăugat că nu există multe reclamații la acest capitol adresate instituției pe care o reprezintă. Asta pentru că mulți adulți nu cunosc care sunt criteriile de calitate și siguranță ale jucăriilor.

La începutul anului curent, inspectorii Agenției pentru protecția Consumatorilor au efectuat mai multe verificări magazinele și piețele din Capitală, în urma cărora au fost confiscate peste 33 de mii de jucării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0