Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cadouri de sărbători: La ce trebuie să atragă atenția Moș Crăciun când alege o jucărie

© Sputnik / Miroslav RotariPetru Molceanu
Petru Molceanu - Sputnik Moldova
Abonare
În preajma sărbătorilor de iarnă, copiii așteaptă cu sufletul la gură cadouri de la Moș Crăciun. Specialiștii avertizează: multe dintre jucăriile comercializate în piețe sau în stradă prezintă un pericol pentru viața și sănătatea copiilor.
Cadouri de sărbători: La ce trebuie să atragă atenția Moș Crăciun când alege o jucărie

De sărbători, fiecare părinte dorește să-și surprindă odrasla cu un cadou deosebit. Când alege o jucărie, părintele trebuie să fie atent la anumite aspecte pentru a fi convins că a făcut o alegere corectă.

Potrivit inspectorului principal din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Petru Molceanu, jucăria trebuie să corespundă vârstei copilului pentru care o alegem și să stimuleze dezvoltarea capacităților intelectuale, fizice sau emoționale ale copilului.

"Jucăria nu trebuie să conțină părți detașabile care se desprind ușor și care pot fi ingerate cu ușurință de către copiii mai mici de trei ani. Verificați dacă detaliile mici sunt bine fixate, ca micuțul să nu poată să desprindă cu ușurință obiectul. Nu uitați să citiți cu atenție etichetele pe jucării și fiți conștienți de recomandările de vârstă și de siguranță", a spus reprezentantul APCSP.

Specialistul le recomandă părinților să procure jucăriile doar din locurile autorizate, unde pot solicita de la vânzător declarația de conformitate și avizul sanitar. Multe dintre jucăriile comercializate în piețe nu corespund standardelor calității. De obicei, acestea sunt făcute din materiale necalitative, impregnate cu substanțe toxice.

"Nu trebuie de cumpărat jucării din stradă sau piețe. Nu știm cine este producătorul și nici importatorul, care răspunde pentru calitatea acestora. O jucărie sigură are un producător autorizat, care respectă cerințele calității", a declarat Molceanu.

De asemenea, părinții trebuie să studieze cu atenție eticheta și să verifice instrucțiunile care trebuie să fie obligatoriu traduse în limba de stat.

"Semnul euro de pe etichetă indică faptul că este un produs care corespunde calității. În același timp, marcajul "C" confirmă că jucăria este produsă în China, ceea ce înseamnă că producătorul nu a respectat standardele de calitate. Recomandăm de evitat asemenea jucării", a subliniat Petru Molceanu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0