Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Doi oameni au murit după ce au mâncat ciuperci

CC0 / Pixabay / adege / Грибы
Грибы - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Națională pentru Sănătate Publică bate alarma. Crește numărul persoanelor care au de suferit din cauza consumului de ciuperci.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Doi oameni au murit, iar 64 au ajuns la spital intoxicați după ce au consumat ciuperci.

Ciuperci  - Sputnik Moldova
Societate
Sezonul otrăvirilor cu ciuperci: Specialiștii bat alarma

Datele sunt prezentate de Agenția Națională de Sănătate Publică și cuprind perioada ianuarie – octombrie. Potrivit informațiilor, din numărul total de cazuri de intoxicație, cele mai multe, 44 la număr, s-au înregistrat de la debutul ploilor din 1 octombrie până la data de 22 octombrie.

Printre cele 44 de persoane care au avut de suferit în urma consumului de ciuperci sunt zece copii și tineri până la 18 ani. Cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci au fost înregistrate în raioanele Orhei, Rezina,  Edineț, Călărași, Criuleni, Florești.

Simptomele intoxicației cu ciuperci

Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Pericolul care-i paște pe moldoveni: Avertizarea specialiștilor
Potrivit specialiștilor, intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgență medicală atât la maturi, cât şi la copii şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului pot salva viața bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ peste două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de cunoștință, halucinaţii și chiar comă. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie.

Ce facem în caz de intoxicaţie

În cazul în care cunoaștem un caz de intoxicație, în primul rând, apelăm la număru unic 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei. Până la sosirea echipajului medical trebuie să ajutăm persoana intoxicată să bea cât mai multă apă, cel puțin 2 – 3 litri. Poate fi și alte lichide, cum ar fi lapte, ceai, cafea, compot, suc. Acestea trebuie să fie reci. Se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului și se recomandă statul în pat.

Грибы - Sputnik Moldova
Societate
Durere fără margini într-o familie din Rezina: Mama și fiica au murit otrăvite cu ciuperci

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul ANSP, Iurie Pânzaru, a explicat la ce aspecte trebuie să atragă atenția consumatorii atunci când aleg ciupercile.

„Specialiștii ANSP vin către cetățeni cu un apel ca să procure ciuperci din locuri autorizate și să le gătească atunci când sunt proaspătă, însă în niciun caz să nu le consume în stare crudă. Ciupercile cu viermi sau bătrâne nu trebuie să fie consumate deoarece anume ele acumulează cele mai mari bacterii. Să evite procurarea ciupercilor de pe marginea drumurilor unde populația se ocupă cu așa timp de afaceri. Este suficient ca doar o ciupercă să fie necomestibilă și toată mâncarea prezintă pericol”, a precizat Iurie Pânzaru. Specialistul mai spune că dacă oamenii insistă totuși să strângă singuri ciuperci din pădure, să consulte cărțile specializate ca să verifice dacă sunt comestibile. La fel, o atenție sporită trebuie să atragă și gospodinele care fac conserve din ciuperci.

ATENŢIE! Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0