Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericolul care-i paște pe moldoveni: Avertizarea specialiștilor

© Sputnik / OsmatescoLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Abonare
Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare a vinului continuă să facă victime. Specialiștii îi atenționează pe moldoveni să dea dovadă de maximă prudență în procesul de producere a vinului pentru a evita intoxicația și alte situații neplăcute.
Fermentarea vinului: Sfaturile specialiștilor

În cadrul emisiunii " Sputnik Matinal", doctorul în medicină Luminița Suveică a atenționat moldovenii despre pericolul la care se expun în perioada fermentării vinului, atunci când nu respectă câteva reguli esențiale.

Avertizarea salvatorilor de care trebuie să ții cont - Sputnik Moldova
Societate
Tragedie la Leova: Avertizarea salvatorilor de care trebuie să ții cont
Fiind o substanță toxică, dioxidul de carbon pătrunde în organismul omului prin căile respiratorii şi poate provoca dureri de cap, grețuri cu sau fără vomă, amețeală, tulburări de vedere, dificultăți de respirație, iar când CO2 este în concentrație mare, fiind inhalat, poate provoca rapid pierderea cunoștinței și chiar decesul.

În acest context, prima recomandare este ca oamenii să nu intre în încăperile unde se fermentează vinul dacă acestea nu sunt dotate cu ventilație corespunzătoare.

"Totodată, este recomandat ca procesul de fermentare să se facă în încăperi deschise sau în aer liber. Persoanele sunt rugate să verifice cantitatea de oxigen din încăpere în care se acumulează gaze în urma fermentării vinului. Cea mai simplă metodă de a verifica prezența oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. Lumânarea stinsă arată lipsa de oxigen. În acest caz trebuie de ieșit imediat din încăpere", a explicat specialistul.

De asemenea, doctorul în medicină îi îndeamnă pe oameni să-i anunțe pe apropiați în cazul în care intenționează să intre într-o încăpere în care are loc fermentarea vinului. O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă este scoasă imediat din mediul toxic la aer curat. În situații imprevizibile, cetățenii trebuie să apeleze pentru ajutor la 112.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0