Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sezonul otrăvirilor cu ciuperci: Specialiștii bat alarma

CC0 / Pixabay / Gellinger / Ciuperci
Ciuperci  - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci este în creștere. Doar pe parcursul a șapte zile, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 46 persoane care au suportat intoxicații cu ciuperci.

CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Anual sunt înregistrate cazuri de intoxicații cu ciuperci. Se întâmplă din cauza ciupercilor pe care oamenii le adună singuri din păduri sau le cumpără de la comercianţii de pe marginea drumurilor.

Грибы - Sputnik Moldova
Societate
Durere fără margini într-o familie din Rezina: Mama și fiica au murit otrăvite cu ciuperci
Șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul ANSP, Iurie Pânzaru, a explicat pentru Sputnik Moldova la ce aspecte trebuie să atragă atenția consumatorii atunci când aleg ciupercile. 

"Specialiștii ANSP vin către cetățeni cu un apel ca să procure ciuperci din locuri autorizate și să le gătească atunci când sunt proaspătă, însă în niciun caz să nu le consume în stare crudă. Ciupercile cu viermi sau bătrâne nu trebuie să fie consumate deoarece anume ele acumulează cele mai mari bacterii. Să evite procurarea ciupercilor de pe marginea drumurilor unde populația se ocupă cu așa timp de afaceri. Este suficient ca doar o ciupercă să fie necomestibilă și toată mâncarea prezintă pericol", a precizat Iurie Pânzaru. 

Specialistul mai spune că dacă oamenii insistă totuși să strângă singuri ciuperci din pădure, să consulte cărțile specializate ca să verifice dacă sunt comestibile. La fel, o atenție sporită trebuie să atragă și gospodinele care fac conserve din ciuperci.

"Puțini probabil cunosc că atunci când se fac conserve este indicat de exclus capacele de metal. Totuși, dacă sunt folosite atunci între ciuperci și capac trebuie puse câteva straturi de hârtie. Astfel, vor fi protejați cei care le vor consuma", a mai spus Iurie Pânzaru.

Intoxicaţia trebuie anunțată urgent, iar începerea cât mai curând a tratamentului poate salva viaţa pacientului. Medicii spun că în aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree și transpiraţia excesivă. Specialiștii le recomandă oamenilor ca la apariția primelor simptome să se adreseze de urgență după ajutor medical.

Producători de conserve - Sputnik Moldova
Un producător de conserve cere implicarea statului în sprijinirea sectorului
"Numărul cazurilor de intoxicație în ultimii ani a crescut și doar în perioada 1 ianuarie - 22 octombrie avem 64 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, dintre care 11 copii cu vârsta de până la 11 ani. Anul acesta am avut și două decese din cauza intoxicațiilor cu ciuperci la Rezina, când mama și bunica au decedat, iar un copil de trei ani, care la fel a fost hrănit cu ciuperci, a ajuns la spital. Din fericire, medicii au reușit să-l salveze", a declarat specialistul ANSP. 

Amintim că în iunie o tânără de 26 de ani și mama acesteia în vârstă de 47 de ani au murit după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Totodată, copilul tinerei, în vârstă de 3 ani, a fost transportat la spital în comă. În 2019 au fost înregistrate 81 de cazuri de otrăvire cu ciuperci, iar două persoane au murit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0