Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Apicultura, în declin: Ce vor să facă autoritățile

© Sputnik / Miroslav RotariЯрмарка мёда
Ярмарка мёда - Sputnik Moldova
Abonare
Sectorul apicol din Republica Moldova a intrat în vizorul autorităților. Iată ce propun acestea pentru dezvoltarea domeniului.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Prețul mierii moldovenești este de 2,5 ori mai mic decât cel al mierii europene. Ramura este în declin, iar autoritățile intenționează să redreseze situația din domeniu. În context, în Republica Moldova va fi lansat Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii pentru anii 2021-2025. Totodată, urmează a fi aprobat și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia, pentru anii 2021-2022. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri.

Constantin Cojocaru - Sputnik Moldova
Cel mai prost an pentru apicultori: Producătorii de miere cer ajutor din partea statului

Astfel, se propune majorarea efectivului de albine, sporirea productivității stupilor și dezvoltarea sortimentului produselor apicole prin aplicarea tehnologiilor moderne și promovarea practicării apiculturii profesioniste, în vederea majorării volumului de producție și exportului până la 8,2 mii de tone în anul 2025. La fel, se dorește sporirea patrimoniului apicol și creșterea productivității stupinelor, astfel ca în următorii 5 ani numărul familiilor de albine să fie dublat, până la 300 de mii de familii. Un alt obiectiv este îmbunătățirea fondului genetic apicol autohton și a stării de sănătate a familiilor de albine, asigurând 50% din cererea anuală cu material genetic autohton până în 2025.

Printre acțiunile Programului de dezvoltare a sectorului se include și promovarea culturii consumului mierii și stimularea comercializării locale și exportului de miere, triplând consumul de miere pe cap de locuitor și menținând rata de 90% din producție la export până în anul 2025.

Unde este exportată mierea moldovenească

Potrivit notei informative, maximum 15% din volumul total de miere produsă în Republica Moldova este consumat la nivel local. Principalul canal de distribuție este format din prieteni, vecini și rude ale apicultorilor. Prețul mierii vândute persoanelor fizice este de două ori mai mare decât prețul angro, oferit de intermediarii mari. Celelalte circa 85% din volumul de producere, la momentul actual, sunt exportate. Pentru ţara noastră principala piaţă de desfacere este cea a Uniunii Europene, care asimilează peste 90% din mierea exportată, iar în anul 2015 raportul a fost de 98%.

Vitalie Jereghi - Sputnik Moldova
Pui miere în ceaiul fierbinte? Iată de ce trebuie să renunți la acest obicei periculos

Principalele destinații ale mierii autohtone sunt Italia, Germania, Franța, Slovacia, precum și unele piețe mai mici, dar totuși considerabile cum sunt România, Polonia, Danemarca etc. Aceiași notă informativă arată că deși mierea de origine moldovenească este cotată înalt de către cumpărătorii occidentali, importatorii de miere moldovenească cer de la exportatorii locali rezultatele analizei la adulterare (amestec cu siropuri de zahăr) și analizei la glyphosate. Cea mai mare parte a exportului se duce în România, unde această miere este certificată și comercializată mult mai scump în țări precum Germania, Elveția, Italia și Franța.

Prețul scăzut la export este pus, desigur, pe umerii apicultorilor moldoveni. Prețul mediu de achiziție al întreprinderilor de prelucrare oferit apicultorilor variază între 1,40 euro și 1,60 euro pe kilogram (32 de lei în 2019), ceea ce reprezintă de 2,5 ori mai puțin decât prețul european.

Adesea acest preț nu acoperă nici măcar cheltuielile apicultorilor, din acest motiv ei nu sunt capabili să se dezvolte și au un al doilea loc de muncă sau activitatea de apicultor devine un al doilea loc de muncă.

Apicultorii se confruntă cu mai multe probleme

Una dintre problemele existente în sectorul apicol este intoxicarea albinelor ca rezultat al tratării plantațiilor agricole, viilor, livezilor etc. Intoxicarea albinelor este astăzi un fenomen inevitabil, luând în considerare tendința agricultorilor de a nu respecta regulamentele privind utilizarea preparatelor fitosanitare.

Iraida Eni-Căldare - Sputnik Moldova
Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

Apicultorii se confruntă cu această problemă majoră, deși legislația prevede un mecanism de preîntâmpinare a apicultorilor despre prelucrarea cu substanțe chimice a culturilor melifere și altor culturi agricole, care în consecință afectează albinele. Deși legislația prevede despăgubirea apicultorilor în urma pieirii albinelor, este foarte dificil de identificat sursa (agricultorul care se face vinovat), deoarece în țară nu există un laborator care ar putea depista substanța (preparatul) cu care s-au intoxicat albinele, prin urmare instanța de judecată nu poate obliga agricultorul să acorde despăgubiri apicultorului.

O analiză a sectorului prin prisma competitivității arată că, pe lângă punctele forte cum ar fi calitatea înaltă a mierii locale, existența unui laborator modern, dar și a asociațiilor de profil sau a unui sistem de subvenționare de stat care stimulează dezvoltarea sectorului, mai sunt și un șir de probleme. Este vorba în special de volumul de producere limitat și în lipsa asocierii apicultorilor în vederea negocierii unor contracte de export pentru volumele solicitate, costurile înalte pentru certificare la export, în special pentru producătorii mici, 60-70% din mierea produsă este mierea polifloră, care are un preț mai mic.

La fel, se constată un nivel scăzut al tehnologiilor aplicate în apicultură, iar numărul de specialiști în sector este limitat. Mai mult, în Republica Moldova se atestă un număr mare, sau mai exact majoritatea apicultorilor activează în afara cadrului legal, ca persoane fizice, și sunt de o vârstă înaintată. Asortimentul limitat de produse secundare apicole și produse din miere cu valoare adăugată este un alt punct slab al acestui sector.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0