Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cel mai prost an pentru apicultori: Producătorii de miere cer ajutor din partea statului

© Sputnik / Miroslav RotariConstantin Cojocaru
Constantin Cojocaru - Sputnik Moldova
Abonare
Anul curent este unul dintre cei mai dificili pentru apicultorii moldoveni. Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani.
Cel mai prost an pentru apicultori: Producătorii de miere cer ajutor din partea statului

În 2020 producția de miere a însumat doar 35% din volumul preconizat, devenind cel mai complicat an pentru apicultorii moldoveni. Motivele principale sunt condițiile meteorologice nefavorabile: înghețurile și temperaturile scăzute din primăvară, apoi seceta și temperaturile caniculare. Totodată, apicultorul consideră că prețurile la miere în Moldova vor crește în acest an, anume din cauza situației în care s-au pomenit apicultorii.

"Anul acesta a fost un an foarte dificil, practic s-a strâns foarte puțină miere. Miere de salcâm, practic, nu am extras deloc. De când mă ocup cu apicultura, din anii ’87-’88  nu am mai avut așa situație. Creștrea prețurilor este inevitabilă în asemenea situație", a declarat într-un interviu pentru Sputnik apicultorul Constantin Cojocaru.

O altă problemă actuală este decesul în masă a albinelor, din cauza utilizării chimicalelor toxice și a pesticidelor împotriva insectelor dăunătoare.

"Apicultorii pierd un număr mare de familii de albine din cauza livădarilor, care stropesc plantațiile cu diverse substanțe chimice pentru a proteja copacii de boli și insectele dăunătoare. În consecință, toate chimicalele provoacă moartea multor albine, iar acest lucru trebuie interzis prin lege", susține apicultorul.

Vitalie Jereghi - Sputnik Moldova
Efectele miraculoase ale mierii de albine pentru tratarea afecțiunilor
Constantin Cojocaru este de părerea că fără implicarea autorităților, apicultorii nu se vor descurca de unii singuri, întrucât recolta din acest an acoperă doar nevoile familiei sale, iar pentru ca albinele să supraviețuiască, vor trebui să fie hrănite constant cu sirop de zahăr – ceea ce cosntituie cheltuieli adiționale pentru apicultori.

"Sperăm că statul se va gândi și la apicultori și ne va oferi compensații – cel puțin câte 200-300 de lei pentru o familie de albini. De exemplu, eu am 200 de familii, respectiv, 30 - 40 de mii de lei ar fi de mare ajutor pentru a ieși din acest impas", a punctat el.

De menționat că în Moldova se produc în temei următoarele sortimente de miere: miere de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0