Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

© Photo : Facebook / Ghe LilianaIraida Eni-Căldare
Iraida Eni-Căldare - Sputnik Moldova
Abonare
Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani. Cum se descurcă astăzi apicultorii și cum rezistă provocărilor timpului?
Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

Iraida Eni-Căldare este o apicultoare cu experiență din satul Măgurele, raionul Ungheni. Femeia spune că, după o primăvară cu înghețuri și secetă, a așteptat cu mari speranțe să înflorească salcâmul pentru ca albinele să poată strânge nectarul din flori și, respectiv, să poată avea producție de miere. Însă variațiile termice bruște au afectat copacii de salcâm în acest an, recolta de miere constituind doar 35% din volumul preconizat.

"În acest sezon, practic nu avem miere: nici de salcâm, nici polifloră. Situația este foarte dificilă. Așa an nu țin minte dacă am mai avut. Apicultorilor le vine tot mai greu să facă față schimbărilor –  natura a început să se răzbune pe om", a spus apicultoarea.

Constantin Cojocaru - Sputnik Moldova
Cel mai prost an pentru apicultori: Producătorii de miere cer ajutor din partea statului
Chiar dacă este o perioadă destul de dificilă pentru apicultorii moldoveni, deocamdată aceștia nu intenționează să mărească prețurile, din simplu motiv că nu și-ar dori să piardă clienții fideli.

"Am obișnuit cumpărătorul cu un preț, iar acum nu dorim să-l majorăm, chiar dacă suntem puși în condițiile când ar trebui să o facem. Încercăm să rezistăm și să mergem mai departe", a subliniat ea.

Apicultoarea speră că anul viitor situația va fi mai bună și va putea recupera din pierderile din acest sezon.

De menționat că în Moldova se produc în temei următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0