Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După 20 de ani: Istoria a doi polițiști asasini în serie (Partea I)

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaPistol Makarov
Pistol Makarov - Sputnik Moldova
Abonare
Au fost condamnați la detenție pe viață pentru omorul a șase persoane. Este istoria necunoscută a doi foști polițiști, care la începutul anilor 2000 au terorizat cu faptele lor criminale orașele Chișinău și Ialoveni.

Între timp, unul dintre cei doi a și decedat în penitenciar. După 20 de ani, Sputnik Moldova prezintă câteva detalii din dosar.

Acum 20 de ani, perturbată de răfuielile dintre clanurile interlope şi de cruzimea faptelor „hoților în lege” din anii '90, Poliția și procuratura moldovenească învăța  din mers cum să facă față noii situații. Anchetatorii povestesc că atunci nu mai șoca pe nimeni o crimă săvârșită cu un automat Kalaşnikov oriunde în Moldova. Însă nimeni nu bănuia atunci că o serie de omoruri era săvârșită chiar de polițiști.

Îi împușcau chiar cu arma din dotare

Seria de omoruri comise de cei doi a avut loc în perioada ianuarie-martie 2001.

Pistol - Sputnik Moldova
Societate
O moldoveancă a comandat omorul unui bărbat: Cine-i killer-ul
Pe atunci, unul dintre ei,  S.C. (nu îi dăm numele, ci doar inițialele) activa în calitate de inspector superior pentru problemele minorilor din cadrul Comisariatului de Poliție Ialoveni.

Al doilea, O.B., era angajat în cadrul secției de pază şi securitate a poliției din sectorul Buiucani al Capitalei şi, inclusiv, era student al „Academiei de Poliție”.

Potrivit rechizitoriului, cei doi au recurs la săvârșirea omorurilor pentru a câștiga bani, iar planul de acțiune a fost pus la punct acasă la unul din ei.

„(...) cu scopul atacării cetățenilor şi însușirii proprietăților acestora şi înarmându-se cu pistolul de tip „Macarov”, calibrul 9 mm, repartizat din dotare pentru exercitarea obligațiunilor de serviciul ale S.C., în comun, au participat la atacurile banditești asupra cetățenilor V.C., A.R., V.D., V.C., V.V.”, se arată în sentința Colegiului Penal al Curții de Apel.

© Sputnik / Mihai CarausMaterialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001
După 20 de ani: Istoria a doi polițiști asasini în serie (Partea I) - Sputnik Moldova
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

La trei zile după Crăciun, pe 10 ianuarie 2001, cei doi au săvârșit prima crimă din lanțul de tocmai șase omoruri.

Victimele erau identificate dintre șoferii de microbuze de linie și taxi

Polițiști din cadrul Serviciul „Dialog” al Poliţiei Naţionale - Sputnik Moldova
Societate
Foto - Negociatori în epoleți: Istoria unei polițiste
Prima victimă a fost șoferul unui microbuz de lini din Chișinău, iar infracțiunea a avut loc în sectorul Buiucani din Capitală. Cei doi polițiști cu acte în regulă au cumpărat o sacoșă din polietilenă în care au băgat arma crimei - pistolul, ca după efectuarea împușcăturii să nu piardă tubul cartușului în automobil.

Asasinii au așteptat până aproape de ora 23:00, ca în microbuz să nu fie pasageri. Unul dintre polițiști a urcat în mașină şi l-a împușcat pe șofer direct în cap. Au fugit cu 350 de lei şi casetofonul care costa 250 de lei.

Peste două săptămâni, a doua crimă 

Al doilea omor a fost comis peste două săptămâni. Victima, la fel, un șofer de microbuz. De această dată, a fost ales în cartierul Telecentru din Chișinău.

La stația terminus, unul dintre polițiștii asasini a tras în victimă, în cap. Acesta a murit pe loc. De această dată, cei doi criminali s-au ales doar cu 160 de lei.

Cele două crime săvârșite în serie în Capitală au pus pe jar structurile de forță. Iată de ce criminalii au schimbat tactica.  

© Photo : Extras din dosarMaterialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001
După 20 de ani: Istoria a doi polițiști asasini în serie (Partea I) - Sputnik Moldova
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

Vom cita din aceeași sentință a Curții de Apel: „(...) din cauza agiotajului care era în oraș, au hotărât să nu-i mai atace pe șoferii de rutiere, ci să atace și să-i jefuiască pe taximetriști”.

Mergeau în misiune de serviciu cu mașina unui taximetrist ucis chiar de ei

Cel de-al treilea omor a avut loc, la fel, în orașul Chișinău.

La începutul lunii februarie, cei doi polițiști au luat un taxi, iar când au ajuns la destinație, în apropiere de căminele Universității Agrare, l-au împușcat în cap pe taximetrist. Nu au putut porni motorul automobilului, aşa că l-au abandonat în niște tufari, iar corpul neînsuflețit al victimei l-au pus în portbagaj. De această dată au luat doar 60 de lei, un dolar şi ceasul de mână al bărbatului mort.

Ziua unui polițist atunci când nu sunt proteste - Sputnik Moldova
Video
O zi din viața unui polițist
Peste patru zile are loc cel de-al patrulea omor, în data de 9 martie 2001.

În acest caz, taxiul i-a dus din Chișinău până în orașul Ialoveni. Unul dintre polițiști a efectuat două focuri, iar victima nu a avut nicio șansă. În buzunarele taximetristului pe care l-au ucis au găsit doar 62 de lei şi un telefon mobil.

Ca să spele urmele, au ascuns cadavrul într-o pădure, iar noaptea i-au legat de picior o greutate de 20 de kilograme şi l-au aruncat într-un lac. Au spălat mașina victimei și în aceiași seară au mers la o benzinărie ca să comită un atac criminal.

„O.B. şi C.S. nu şi-au îndeplinit intenția criminală din motiv că O.B. s-a temut să împuște”, se arată în sentința Curții de Apel Chișinău.

După eșuarea atacului de la benzinărie, au decis să scufunde vehiculul într-un lac.

Ce-a de-a cincea crimă s-a produs la mijlocul lunii martie 2001. 

Până la săvârșirea omorului, polițiștii au cumpărat doi saci de cartofi și i-au pus în automobilului taximetristului ales drept victimă. Acesta i-a dus din Chișinău până în oraşul Ialoveni. Ulterior, unul dintre ei l-a împușcat pe taximetrist în cap.

Cadavrul a fost ascuns într-o pădurice. Maşina victimei, însă, un „Opel – Ascona” de culoare verde, are o istorie aparte.

Participau la investigarea omorurile comise chiar de ei

Automobilul celui de-al cincilea șofer asasinat, acel „Opel” de culoare verde, a fost folosit de către unul dintre cei doi polițiști în timpul serviciului. Se întâmpla în timp ce grupul de anchetă organiza razii pentru a-i identifica pe autorii acestor asasinate în serie.

© Sputnik / Mihai CarausMaterialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001
După 20 de ani: Istoria a doi polițiști asasini în serie (Partea I) - Sputnik Moldova
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

În declarațiile unui martor, coleg de serviciu al unui dintre cei doi polițiști criminali, se arată: „(...) pe la mijlocul lunii martie 2001, după repartizarea grupelor pe sectoare, pe la ora 19:00, am fost numit împreună cu S.C. la patrularea unei părți a orașului Ialoveni, în vederea asigurării ordinii publice. (...) S.C. a spus că pleacă la un prieten să ceară automobilul ca să iasă cu el în reid (misiune – n.n.). Peste o oră, de ei s-a apropiat un automobil de marca „Opel – Ascona” de culoare întunecată. S.C. a coborât şi le-a propus să urce în automobil. (...) I s-a părut straniu că S.C. parca mașina de fiecare dată la întuneric”, a povestit un polițist martor în faţa instanţei.

În cadrul ședințelor de judecată, unii martori, care, cum am arătat mai sus, erau chiar colegii de serviciu ai celor doi criminali, au declarat că, în toată această perioadă, au procurat de la unul dintre asasini un ceas de mână și un casetofon auto, acestea fiind bunurile victimelor.

Al șaselea și ultimul omor

Chiar dacă ofițerii de urmărire penală, cei de investigație şi procurori aveau deschise deja cinci dosare penale pentru fiecare caz de omor în parte, cei doi polițiști asasini nu s-au oprit.

Pe data de 19 martie 2001 cei doi au urcat, iarăşi, într-un taxi.

© Photo : Extras din dosarMaterialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001
După 20 de ani: Istoria a doi polițiști asasini în serie (Partea I) - Sputnik Moldova
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

Au ajus în Ialoveni, iar la sfârșitul cursei, au folosit vechea metodă: l-au împușcat în cap pe taximetrist.

„Omorându-l pe cetățeanul V.V., S.C. şi O.B. au dus cadavrul acestuia la vila lui O.B., așteptând să întunece. Aproximativ la ora 23:00, au aruncat cadavrul în același lac, unde anterior aruncaseră cadavrul lui D.M. (victima cu numărul patru – n.n.), legând, prevenit, de el un stâlp din beton”, se arată în decizia Curții de Apel Chișinău.

Potrivit hotărâri a Curții de Apel, cadavrul victimei a fost transportat cu același „Opel” de culoare verde. Care, ulterior, la fel, a fost scufundat în iaz. Peste câteva zile şi cea de-a șasea mașina a fost aruncată în lac.

Șase omoruri – în trei luni

De la primul omor şi până la ultimul, unul dintre polițiști verifica sistematic baza de date ale poliției pentru a afla dacă mașinile celor omorâți erau anunțate în căutare.

Acces interzis  Politia - Sputnik Moldova
Societate
De groază: Un killer a tras dintr-o mitralieră în Chișinău
În pofida acestor măsuri de precauție, cei doi criminali au fost totuși prinși.

Ei au ajuns să povestească cu lux de amănunte cum au săvârșit crimele. Fără remușcări au declarat, de exemplu, că după ce l-au ucis pe unul dintre taximetriști, cu banii luați de la acesta, au cumpărat o pizza şi flori – erau pentru prietena lui S.C..

Cel mai probabil, omorurile în serie ar fi continuat, doar că cei doi au făcut o greșeală.  

Peste 20 de ani, unul dintre procurorii care a făcut parte din grupul de anchetă a fost de-acord să ne povestească cum au reușit oamenii legii să-i identifice pe polițiștii asasini și să-i rețină.

Ce spune acest procuror aflați din partea a doua a acestei tragice povești: După 20 de ani: Istoria a doi polițiști asasini în serie (Partea II)

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0