CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Una dintre ele este Ana Demciuc, o tânără de 27 de ani, care de cinci ani face parte din grupul de polițiști care asigură ordinea publică în timpul protestelor din Chișinău. mai exact ea face parte din serviciul „Dialog” al Poliţiei Naţionale. Tot ea este şi unul din psihologii Inspectoratului Național de Securitate Publică.
Atunci când nu poartă uniforma de serviciu, nu ai spune că această ființă firavă poartă negocieri cu cei mai agresivi manifestanți în timpul protestelor.
Din toată familia, Ana este singura care a îmbrăcat uniforma de polițist. Ea spune că alegerea a făcut-o încă din adolescentă, inspirată fiind de filmele despre război și polițiști. După ce și-a luat licență de psiholog, a mers la Academia de Poliție pentru a face cursuri de inițiere, care durează jumătate de an. În scurt timp s-a angajat în cadrul Inspectoratului Național de Patrulare (care acum este Inspectoratul Național de Securitate Publică).
„În anul 2015, în perioada când erau amplasate corturi în fața Guvernului și a Parlamentului, eu stăteam acolo de la ora 7:00 până la 19:00, pe timp de iarnă. De la început mi-a fost greu, pentru că eu sunt femeie, afară era frig, iar noi trebuia să patrulăm. Eu eram încă la studii”, își amintește Ana Demciuc.
De la începutul carierei în poliție, ea a făcut parte din echipajele pedestre de patrulare, inclusiv din cadrul serviciului „Asigurare Ordine Publică”, iar de doi ani este unul din psihologii Inspectoratului Național de Securitate Publică.
Antrenament, înaintea fiecărui protest
Serviciul „Dialog” din cadrul Poliției Naționale a fost lansat în luna iunie 2018.
Din el fac parte mai mulți angajați ai Inspectoratului General de Poliție. Până a ajunge să negocieze cu protestării, cei selectați pentru acest serviciu au avut parte de instruire specială.
„Am avut instruiri în ceea ce ține de comunicarea eficientă şi non-verbală. De asemenea, de gestionarea conflictelor”, spune Ana Demciuc.
Potrivit acesteia, în timpul protestelor, cei din grupul "Dialog" nu poartă vestă antiglonț. Peste uniforma de polițist au o vestă cu inscripția „Dialog”, staţia radio şi cameră video la piept, care înregistrează discuțiile.
Dacă alți colegi stau în faţa manifestanților, cei din serviciul „Dialog” patrulează printre ei. Intervin de fiecare dată când cineva din protestatari vrea să înainteze solicitări către șefii din Poliție. Au fost cazuri când li s-a cerut să organizeze discuții cu președintele țării sau primul-ministru.
„De fiecare dată, solicitările manifestanților sunt transmise către superiorii noștri. Noi nu suntem în drept să promitem rezolvarea lor. Rolul nostru este de a negocia pașnic și de a transmite solicitările acestora”, povestește Ana Demciuc.
„Sunt cazuri în care protestatarii ne atacă”
„Eu, întotdeauna, încerc să fac astfel ca să nu mă afecteze ceea ce spun protestatarii. De multe ori, ei folosesc cuvinte necenzurate în adresa noastră”, afirmă polițista.
Ana își amintește cum s-a desfășurat un protest, care a început pașnic, iar apoi lucrurile au luat-o razna. Atunci încă nu făcea parte din serviciul „Dialog”. Fetele din poliție erau în primul cordon în fața manifestanților.
”Noi ne aflam în fața Parlamentului. Un protestatar agresiv a încercat să rupă cordonul dintre mine şi o colegă. Eu am fost bruscată în timp ce el încerca să ne despartă. În scurt timp, au intervenit colegii echipați de la Inspectoratul Național de Patrulare, pe atunci. Noi, cei din primul rând, nu aveam veste antiglonț sau câști. Colegii au trecut în fața noastră, iar noi ne-am retras în spatele lor”, povestește Ana.
Situații încordate au fost și în timpul muncii în cadrul Serviciului „Dialog”.
Polițiștii din cadrul grupului "Dialog" patrulează câte doi în echipă. Ana Demciuc susține că, de fiecare dată, încearcă să discute calm cu manifestanții: „Sunt cazuri în care unii protestatari, dacă ați observat, se apropie de polițiști și încep să-i numească într-un mod vulgar. Atunci, intervenim şi noi, preluăm discuțiile și încercăm să-i liniștim”.
Totuși, dacă dialogul nu poate avea loc, ei se retrag și intervin deja colegii din alte subdiviziuni.
„Au fost situații când s-a aruncat cu sticle. Atunci noi ne retragem”, povestește polițista.
Se întâmplă şi ca manifestanții să refuze categoric dialogul.
„În centrul Chișinăului manifesta un singur om. Noi ne-am apropiat de el ca să aflăm ce anume dorește. Inițial, a vorbit cu noi, apoi a refuzat orice contact. După câteva tentative din partea noastră, persoana așa și nu a vrut să vorbească. Deja, am anunțat superiorii”, spune polițista.
„După cinci ani de muncă în stradă cu protestatarii, nu regret alegerea mea”
Tânăra polițistă spune că nu regretă alegerea făcută şi anume să fie unul dintre negociatorii poliției care iese în fața mulțimii agresive. Totuși își doreşte să aibă parte de acțiuni în masă liniștite.
„Pentru o bună desfășurare a evenimentelor care ar putea avea loc, eu vreau să le spun oamenilor să manifeste respect, înțelegere și empatie, deoarece doar așa, împreună, vom putea contribui la buna desfășurare a unui protest pașnic”, povestește polițista.
Recent, Ana Demciuc s-a căsătorit. Ea spune că deprinderile de la muncă o ajută și în viața de familie.
„Eu sunt și psiholog”, reiterează zâmbind negociatorul, adăugând că „noi nu ajungem la conflicte în familie.”
Serviciul „Dialog” este o platformă de comunicare dintre polițiști și societatea civilă. Ei sunt prezenți nu doar la proteste, ci și în cadrul întrunirilor cu caracter cultural, politic sau religios.
Pentru serviciul respectiv au fost selectate câte două-trei persoane din subdiviziunile ministerului de Interne, în total fiind 30 la număr.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova