Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A început numărătoarea inversă! Ce trebuie să știm despre alegeri

© Sputnik / Miroslav RotariКишиневцы голосуют на втором туре местных выборов
Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Abonare
Au mai rămas două săptămâni până la scrutinul îi care va fi ales președintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani. Alegerile din 1 noiembrie se deosebesc de cele precedente, pentru că se vor desfășura în condiții de pandemie.

CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Pandemia COVID-19 a determinat operarea mai multor schimbări în procesul electoral, pentru că sunt obligatorii o serie de măsuri menite să prevină răspândirea infecției. A fost nevoie de introducerea unor reguli clare pentru cei care dosesc să-și exercite dreptul constituțional, astfel încât votul să se desfășoare în deplină siguranță. 

Masca de protecție - un atribut obligatoriu

Comisia Națională pentru Sănătate Publică s-a reunit zilele trecute în ședință și a adoptat o hotărâre care reglementează procesul de organizare a alegerilor în condiții de pandemie. 

Accesul în incinta secțiilor de votare se va permite doar cu mască. Biroul electoral va pune la dispoziție gratuit mijloace de protecție, în caz de necesitate. 

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Sandu îi răspunde lui Năstase, care i-a cerut să se retragă din cursa prezidențială

În hotărârea Comisiei se precizează că alegătorii care au simptome ale infecțiilor respiratorii acute, precum temperatură mai mare de 37 de grade, tuse sau respirație îngreunată nu vor fi admiși în incinta secțiilor de votare până la ora 15:00 în ziua votului.

În schimb, ei vor putea fi înscriși în lista suplimentară pentru votarea la domiciliu. 

După ora 15:00, se va permite intrarea acestor persoane în secțiile de votare. Autoritățile precizează că pentru ele se vor crea condiții speciale - vor fi asigurate cu mască de protecție, mănuși. De asemenea, cei cu simptome vor trece în regim prioritar la cabinele de vot. După plecarea acestor persoane, se va efectua dezinfecția încăperii.

Acestor alegători li se va recomanda să se autoizoleze şi să informeze telefonic medicul de familie, iar la necesitate să solicite Serviciul 112.

În secțiile de votare din afara țării, precum și în cele amenajate pentru alegătorii din stânga Nistrului se va permite accesul tuturor de la 08.00-21.00, indiferent de starea de sănătate.

Votul persoanelor aflate în izolare

A fost nevoie de stabilit reguli și pentru persoanele care sunt bolnave de COVID-19. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică precizează că alegătorii care se află în regim de autoizolare - cei care urmează tratament la domiciliu sau au revenit din țări aflate în „zona roșie”, vor putea vota acasă, însă doar după ce se va depune o cerere la biroul electoral la care sunt arondați. 

„Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18:00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute până la ora
15:00”, se precizează în hotărâre. 

Votul în alt loc decât cel de reședință

Începând din data de 17 octombrie până pe 31 octombrie inclusiv se pot depune cereri pentru a vota în alt loc decât cel de reședință. 

De asemenea, alegătorii care din cauza stării precare a sănătății nu se pot deplasa la secția de votare, pot solicita în următoarele două săptămâni urna mobilă. În ziua votului, pe 1 noiembrie, cererile în acest sens vor fi recepționate până la ora 15:00, în cazul în care se prezintă un certificat medical. Tot până la ora 15:00, în ziua alegerilor, pot solicita urna mobilă alegătorii care prezintă simptome ale infecției COVID-19. În cazul lor, nu este nevoie de certificat medical. 

„Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei”, menționează Comisia Electorală Centrală.

Persoanele care au dizabilități de vedere pot face cereri în formă verbală.

CANDIDAȚII LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL MOLDOVEI - Sputnik Moldova
Portretele candidaților la prezidențiale 2020

Comisia Electorală Centrală precizează că alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau reședința lor este expirată vor avea dreptul să voteze, după ce vor fi înscriși în lista suplimentară. Ei vor trebui însă în acest caz să semneze o declarație pe proprie răspundere, în care vor da asigurări că nu vor vota și la alte secții. 

CEC a mai explicat cum își vor putea exercita dreptul constituțional cetățenii care în ziua votului se vor afla în spitale, stațiuni balneare sau case de odihnă. Ei de asemenea vor fi incluși pe lista electorală suplimentară, însă doar în cazul în care stațiunile nu se află în localitățile în care alegătorii își au locul permanent de trai. În asemenea situații, vor vota la secțiile la care sunt arondați. 

Cum vor vota deținuții sau cei aflați sub urmărire penală

Autoritatea centrală electorală susține că persoanele aflate în arest preventiv, cele condamnate la închisoare, dar sentința în cazul lor nu este definitivă, precum și cetățenii condamnați la închisoare prin hotărâre definitivă vor vota fiind incluși pe listele suplimentare.

La necesitate, votul va fi exercitat la locul aflării, după solicitarea urnei mobile. În acest caz însă va trebui informat din timp biroul electoral. 

Cetățenii care își satisfac serviciul militar vor fi arondați la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară.

Alegerile prezidențiale în cifre

Pentru alegerile președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie au fost constituite 2143 de secții de votare.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Societate
Câte buletine de vot la prezidențiale vor fi tipărite pentru diaspora
Dintre acestea, 139 de secții de votare au fost vor fi pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

Dacă va fi înregistrat un flux mare de alegători la unele secții de votare din străinătate, programul de lucru va putea fi prelungit, astfel încât toată lumea să aibă posibilitatea să voteze, a spus anterior președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0