Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte buletine de vot la prezidențiale vor fi tipărite pentru diaspora

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Tirajul buletinelor de vot ce vor fi tipărite pentru secțiile de votare de peste hotare a fost stabilit astăzi de Comisia Electorală Centrală. Numărul de buletine expediat unei secții de vot din străinătate nu va depăși 5.000 de exemplare.

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Un tiraj de 556 de mii de buletine de vot va fi tipărit pentru cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova care pe 1 noiembrie 2020, în ziua alegerilor prezidențiale, se vor afla în afara țării.

Выборы президента Молдовы 2016  - Sputnik Moldova
Important: Alegerile prezidențiale – votul în străinătate

Decizia a fost luată astăzi de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Astfel, pentru secțiile de votare din străinătate vor fi tipărite 467.600 de buletine de vot în limba română  și 88.400 de buletine de vot în limba rusă.

Buletinele de vot le vor fi expediate secțiilor de votare de peste hotare cu cel puțin trei zile înainte de ziua alegerilor, conform prevederilor Codului electoral.

Numărul de buletine expediat birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în afara Republicii Moldova va fi stabilit pornindu-se de la numărul estimativ de alegători stabilit în baza informației prezentate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a celei acumulate de CEC.

Urnă de vot - Sputnik Moldova
Societate
Câți moldoveni vor putea participa la scrutinul prezidențial

Însă nu mai mult de 5.000 de buletine de vot vor fi expediate pentru fiecare secție de votare.

Reamintim că peste hotare vor fi constituite 139 secții de votare pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. În total, pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare.

Tot astăzi, CEC a aprobat modelul, textul buletinului de vot și ordinea în care vor fi înscriși în buletin opt concurenți electorali pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie.

Numele concurenţilor electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în ordinea următoare: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Buletinul de vot va avea lungimea de 236 de milimetri și lăţimea de 140 de milimetri și va fi tipărit pe hârtie mată de culoare „gri afumat”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0