Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CEC a acreditat observatorii din Rusia, OSCE și Promo-Lex - detalii

© Sputnik / Mihai CarausЦентральная избирательная комиссия
Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală continuă procesul de acreditare a noilor observatori, atât naționali, cât și străini, și reprezentanți ai diferitelor organizații - toți vor monitoriza mersul votării, dar și numărarea voturilor în cadrul alegerilor prezidențiale.

CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. Mai mulți observatori au fost acreditați pentru alegerile prezidențiale care urmează să se desfășoare în Moldova, pe data de 1 noiembrie 2020. Vorbim despre reprezentanți ai Rusiei, ai OSCE și ai organizației obștești Promo-Lex.

"Se propun 16 persoane în calitate de observatori la alegerile prezidențiale din partea ambasadei Rusiei în Moldova. Specialiștii acreditați vor activa în conformitate cu legislația țării!, a declarat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

De asemenea, la ședința CEC s-a votat pentru acreditarea a încă doi reprezentanți din partea OSCE și pentru înregistrarea observatorilor din partea Promo-Lex. Anterior, din partea acestei organizații au mai fost acreditați 57 de persoane.

Alegeri prezidențiale: cine candidează pentru postul de șef al statului - Sputnik Moldova
Video
Alegeri prezidențiale: Cine va lupta pentru funcția de șef al statului

Iar Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) a deschis oficial o misiune de observare a alegerilor prezidențiale din Moldova la sfârșitul lunii septembrie.

Echipa OSCE este formată din 11 experți cu sediul la Chișinău și 24 de observatori sosiți în țară. În plus, alți 200 de observatori din statele membre ale organizației vor veni în Moldova sub auspiciile OSCE.

De asemenea, experți străini din Rusia, Franța, Elveția, Ungaria, Suedia, Japonia și alte țări vor fi, implicați în procesul de monitorizare a alegerilor din Moldova.

Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului

Alegerile prezidențiale din Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie anul acesta. CEC a înregistrat opt candidați.

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri prezidențiale în Moldova: Secții de votare peste hotare - câte vor fi

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la funcția de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0