Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Alegeri prezidențiale: Cine va lupta pentru funcția de șef al statului

Abonare
Moldova se pregătește de alegeri prezidențiale: înregistrarea candidaților este în toi. Potrivit legislației, fiecare pretendent la funcție trebuie să adune în jur de 25 de mii de semnături în sprijinul său, după care este admis în cursă.

Pe 1 octombrie se încheie perioada de colectare a semnăturilor în sprijinul candidaților la funcția de președinte al țării. Până pe 1 octombrie, aceștia au putut prezenta setul de documente la Comisia Electorală Centrală, care trebuie verificat în timp de 7 zile.

Выборы президента Молдовы 2016  - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri prezidențiale în Moldova: Secții de votare în Transnistria - câte vor fi

După prezentarea dosarului, CEC decide în privința înregistrării concurentului care, după confirmarea candidaturii sale, se poate include în cursa pentru fotoliul de președinte. Astfel, lista definitivă a candidaților va fi cunoscută doar după data de 8 octombrie.

Până în prezent, CEC i-a înregistrat în calitate de candidați pe Andrei Năstase, Renato Usatîi, Tudor Delui, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu. Alte două dosare dosare sunt în curs de examinare.

Liderului Partidului ”Pro Moldova”, Andrian Candu, i-a fost refuzată înregistrarea. Motivul este că CEC a descoperit a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție prezentate de grupul de inițiativă al politicianului. Candu a contestat decizia în instanță. Dosarul se află acum la Curtea Supremă de Justiție.

Alegerile președintelui Moldovei sunt programate pentru 1 noiembrie curent. Campania electorală începe pe 2 octombrie.

În total, în cursa electorală ar putea să participe nu mai mult de 13 persoane. Anume atâtea grupuri de inițiativă a înregistrat CEC pentru colectarea semnăturilor în favoarea potențialilor candidați.

Ultima dată, șeful statului a fost ales în 2016. Alegerile au fost câștigate atunci de candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova Igor Dodon. Contracandidatul său în turul doi a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0