Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Turism pe timp de pandemie - Pierderi de milioane și faliment

© Sputnik / Miroslav RotariImagini care îți taie respirația: Splendoarea toamnei la Orheiul Vechi
Imagini care îți taie respirația: Splendoarea toamnei la Orheiul Vechi - Sputnik Moldova
Abonare
Turismul a fost primul sector grav afectat din cauza pandemiei noului coronavirus, la nivel mondial.

CHIȘINĂU, 13 oct – Sputnik. Potrivit Organizației Mondiale a Turismului, scăderea masivă a cererii de călătorii internaționale în perioada ianuarie – iunie 2020 a provocat o pierdere de 440 de milioane de sosiri internaționale și aproximativ 460 de miliarde de dolari americani din veniturile din exporturi din turismul internațional. Aceasta este de aproximativ cinci ori mai mică decât încasările din turismul internațional înregistrate în 2009 pe fondul crizei economice și financiare globale. Informația a fost oferită pentru Sputnik Moldova de Agenția de Investiții.

Отпуск - Sputnik Moldova
Societate
Votat: Agențiile de turism au mai mult timp să restituie banii pentru pachetele turistice

Realitatea la nivel mondial ce ține de pierderile în domeniul turismului nu a ocolit nici turismul Republicii Moldova. Specialiștii Agenției de Investiții ne-au comunicat că din cauza pandemiei de COVID-19, turismul local la fel a avut de suferit. Asta în condițiile în care 86% din agențiile de turism din Republica Moldova prestau servicii de turism emițător exclusiv. Din cauza restricțiilor de călătorie, foarte multe vacanțe au fost anulate, iar asta a dus la falimentul mai multor operatori turistici.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în ianuarie – iunie 2020 agențiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii turistice la 37 de mii 500 de turiști și excursioniști. Asta înseamnă o reducere cu 75,3% decât în ianuarie-iunie 2019. Biroul Naţional de Statistică informează că această scădere a numărului de turişti şi excursionişti a fost condiţionată de diminuarea numărului de participanţi la turismul emiţător (-84,3%), turismul intern (-46,3%) și turismul receptor (-20,2%).

Din cei 6,7 mii de turiști şi excursionişti străini care au vizitat Republica Moldova în ianuarie-iunie 2020 şi au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi a turoperatorilor, 95,9% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 2,7% - de afaceri şi profesionale şi 1,4% - de tratament.

Винные подвалы Криково  - Sputnik Moldova
Turismul vitivinicol în 2020: Cum a fost afectat de pandemie

Numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul intern în ianuarie-iunie 2020 a constituit 11,8 mii, în descreștere cu 46,3% comparativ cu ianuarie-iunie 2019. Cea mai mare scădere a încasărilor se observă în turismul receptor (-86,1%) și turismul emițător (-82,5%). Totodată, încasările din turismul intern au scăzut cu 60,6% față de ianuarie-iunie 2019.

Potrivit reprezentanților Agenției de Investiții, mulți operatori turistici nu au reușit să facă față cheltuielilor și și-au sista activitatea în această perioadă, alții au falimentat. Cei care au rezistat au încercat noi provocări, aici, acasă.

„Odată cu apariția noilor tendințe globale agenții economici din domeniului turismului din țara noastră s-au reorientat spre turism intern și și-au ajustat pachetele turistice conform cererii locale”, ne-au spus cei de la Agenție.

Pentru a identifica căile cele mai relevante în readaptarea ofertelor turistice, desigur cu includerea noilor măsuri de siguranță, Agenția de Investiții din Moldova a oferit instrumente agenților turistici. În premieră, a fost realizat un sondaj  privind percepția moldovenilor față de turismul local. La studiu au participat circa 2 100 de respondenți. Acest sondaj a permis ajustarea, dar și crearea ofertei turistice în condițiile readaptării prețurilor, eliminării oricărei bariere, dar și identificării necesităților turistului local.

Suntem conștienți de faptul că la ziua de azi avem o nouă dimensiune  a călătoriilor și turismului. Acest „Nou Turism” se orientează spre a fi mai tehnologizat. De altfel,  agenții turistici din Moldova chiar de la începutul pandemiei s-au orientat pe călătoriile virtuale, folosind diverse aplicații, platformele rețelelor de socializare. Prin intermediului tehnologiilor i-au făcut să-și îmbunătățească sistemul de booking/rezervare, dar și promovarea online, care anterior nu era atât de mult utilizată”, au menționat specialiștii Agenției de Investiții la solicitarea Sputnik Moldova.

Condițiile impuse de realitatea lui 2020 a dus la ajustarea modului în care călătorim și vizităm destinațiile turistice din Moldova odată cu închiderea granițelor. În context, a fost lansată Campania Națională #neampornit #protejati, care are deja mai bine de cinci luni de desfășurare și a înregistrat rezultate peste așteptările organizatorilor. Fluxul de cetățeni care au asaltat punctele turistice din toată/întreaga țară este enorm, comparativ cu anii precedenți.

IMPORTANT, toate aceste călătorii au fost promovate sub mesajul #protejați, ca și îndemn de precauție și responsabilitate din partea fiecăruia când pornește la drum prin țară.

Lucia Tăut - Sputnik Moldova
Satele Moldovei: Cum vor dezvolta localnicii turismul

Ca exemplu că turismul local a pornit cu dreptul prin această campanie este pagina de Facebook #NeamPornit, care a acumulat de la lansare peste 12 mii de urmăritori, iar Maratonul #Neampornit#Protejați a acumulat circa 5000 de mențiuni #NeamPornit pe Facebook și Instagram.

Astfel, a fost creată și cea mai exhaustivă hartă turistică din Moldova, care inițial, în luna aprilie, cuprindea 300 de locații. Acum, după aproape 5 luni, aceasta a fost completată, de utilizatori ai hărții, dar și de către agenți economici care dețin o afacere turistică, ajungând la ziua de azi cu 700 de locații turistice perfecte pentru explorat. Mai mult, harta urmează să fie tradusă și în limba engleză, astfel va fi accesibilă pe viitor și pentru turiștii străini.

Agenția de Investiții, prin mandatul său, promovează Republica Moldova ca destinație turistică în cadrul expozițiilor, târgurilor, și mai nou, forumurilor bilaterale. La fel, identifică operatori turistici din diverse țări pentru colaborare, în vederea creării ofertei turistice prin toate platformele pe care le deține.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0