Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Votat: Agențiile de turism au mai mult timp să restituie banii pentru pachetele turistice

CC0 / Pixabay / crgutman / Отпуск
Отпуск - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a operat astăzi modificări la Codul civil, menite să sprijine operatorii de turism din Republica Moldova afectați de criza COVID-19.

CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevede extinderea, de la 14 la 540 de zile, a termenului de restituire a plăților pentru pachetele turistice, în cazul rezoluțiunii contractelor înainte de începerea călătoriei.

În inițiativa elaborată de deputatul socialist Adrian Lebedinschi se menționează că operatorii locali de servicii de turism se confruntă cu dificultăți financiare, întrucât mulți clienți au efectuat plăți pentru vacanțe, bani pe care acum trebuie să-i restituie. Doar că resursele financiare au fost deja transferate către prestatorii de servicii turistice externi și acum se află în incapacitate de plată. 

La Cetatea Soroca a avut loc acțiunea ”Noaptea Muzeelor” - Sputnik Moldova
Asociația Europeană a Operatorilor de Turism - Noi perspective pentru turismul moldovenesc

Astfel, operatorii de turism solicită să fie prelungit de la 14 zile la 540 zile calendaristice termenul pentru restituirea banilor. 

„În perioada octombrie 2019 - martie 2020, în perioada menționată, companiile de turism locale au avut încasări pentru pachete turistice achitate parțial/complet de la aproximativ 25 mii de clienți în valoare de cca 5 milioane de euro. Totodată, transferurile externe realizate de către companiile turistice în aceeași perioadă pentru aceste pachete turistice au depășit suma de 6 milioane euro. Prin urmare, prestatorii de servicii turistice din extern refuză să restituie plățile încasate de la parteneri în termeni mai mici de 540 zile calendaristice ori 18 luni”, menționează autorul.

În proiect se menționează că, în cazul în care nu vor fi operate aceste schimbări la Codul civil, există riscul ca majoritatea agenților economici din sectorul turismului să fi angrenați în numeroase litigii în instanțe care vor duce la imposibilitatea realizării activității și restabilirii economice și, prin urmare, la insolvență, cu imposibilitatea de a restitui plățile pentru clienți. 

În luna octombrie 2019 - martie 2020, companiile de turism locale au avut încasări pentru pachete turistice achitate parțial sau complet pentru aproximativ 25 de mii de clienți, în valoare de aproape 5 milioane de euro. Totodată, transferurile externe realizate de către companiile turistice în aceeași perioadă pentru aceste pachete turistice au depășit suma de 6 milioane de Euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0