Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Turismul vitivinicol în 2020: Cum a fost afectat de pandemie

© Sputnik / Miroslav RotariВинные подвалы Криково
Винные подвалы Криково  - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia generată de noul tip de coronavirus a afectat dur sectorul turistic pe plan mondial. Astfel, turismul din Republica Moldova, în special cea mai importantă ramură a sa, turismul vitivinicol, la fel a suportat pierderi.

CHIȘINĂU, 3 oct – Sputnik. Republica Moldova continuă să exporte vinuri către piețele externe de desfacere chiar și într-un an lovit de pandemie. Exporturile de vin în 2020 au scăzut doar cu 9%. Precizarea a fost făcută pentru Sputnik Moldova de șefa Direcției Marketing și Dezvoltarea Piețelor de la Oficiul Național al Viei și Vinului, Parascovia Ignat. Potrivit acesteia, în primele șase luni ale anului producția vitivinixolă a fost exportată în 56 de state ale lumii.

День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Vinului 2020: Cum va fi sărbătorită pe timp de pandemie

„Datele statistice ale ONVV arată că în primul semestru, exportul total a constituit 69,5 milioane de litri, ceea ce constituie o scădere cu 3,4%, sau cu 2,4 milioane de litri în comparație cu aceași perioadă a anului trecut. Astfel, suma pentru exportul total din primul semestru al acestui an a scăzut cu 74,7 milioane de lei și constituie 1 247,8 milioane de lei, comparativ cu aceiași perioadă a anului 2019”, a menționat Parascovia Ignat.

Pentru a stimula exporturile de vinuri în cea de-a doua jumătate a anului 2020 și începutul anului 2021, Oficiul Național al Viei li Vinului este în proces de pregătire a unui plan de susținere în vederea promovării producției vitivinicole la nivel local și internațional.

Printre activitățile de promovare a vinului moldovenesc, la nivel local se înscrie și Campania Națională „ReVin cu Drag”, lansată de ONVV.

„Scopul acestei campanii este de a populariza turismul vitivinicol la nivel național, pentru a atrage cât mai mulți vizitatori la vinăriile care oferă servicii turistice. Astfel, în perioada 14 mai – 30 iunie, au fost promovate 14 vinării din numărul total de 32, din țara noastră”, a mai spus Parascovia Ignat.

Ignat menționează că dacă e să vorbim despre turismul vitivinicol, care este cea mai înfloritoare ramură din industrie, și care reprezintă locomotiva turismului din Republica Moldova, atunci putem spune că numărul turiștilor la vinării a scăzut cu 30% comparativ cu anul 2019. Vinăriile din țară găzduiesc 90% turiști locali, deoarece în contextul pandemiei, turiștii internaționali nu au putut să ne viziteze.

Pe lângă activitățile la nivel local, în scopul promovării producției vitivinicole din Republica Moldova, ONVV s-a alăturate diverselor activități internaționale organizate de state ale lumii precum Franța, Polonia, Koree, SUA, etc, în ciuda restricțiilor asociate de COVID-19.

Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
Ziua Națională a Vinului – surprizele ediției din 2020

Parascovia Ignat spune că sectorul mondial al turismului a fost primul cel mai dur afectat de epidemia cauzată de noul tip de coronavirus. Milioane de locuri de muncă au fost închise după ce companiile din domeniu s-au văzut nevoite să-și sisteze activitatea. În context, pentru a face față provocării fără precedent, Organizația Mondială a Turismului a făcut apel către startup-eri, dezvoltatori și antreprenori IT să creeze soluții inovatoare pentru a putea contribui la redresarea rapidă a industriei pe plan mondial.  

Cum spuneam, sectorul vitivinicol este locomotiva turismului din Republica Moldova, care din cauza pandemiei generate de COVID-19 are în față un viitor incert. Specialiștii Oficiului Național al Viei și Vinului cred însă că efectele crizei economice pot fi diminuate prin solidaritatea și suportul întregii comunități. În context, ONVV cheamă la calm și solidaritate pe membrii industriei reuniți sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0