Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Americii nu i-a ajuns bani pentru un vaccin

© Sputnik / Evgeniy Epanchintsev / Accesați arhiva multimediaСотрудница Центра гигиены и эпидемиологии в Забайкальском крае за работой
Сотрудница Центра гигиены и эпидемиологии в Забайкальском крае за работой - Sputnik Moldova
Abonare
Statele Unite, reprezentate de directorul Centrului Național pentru Contrainformații și Securitate (NCSC), William Evanina, în weekend, au acuzat Rusia, China și Iranul că au încercat să împiedice America să primească vaccinul COVID-19.

Dezvăluirile ofițerului american de contraspionaj au apărut aproape simultan cu declarația lui Donald Trump, în care admite că vaccinul împotriva infecției cu coronavirus va apărea în Statele Unite abia după alegerile prezidențiale.

Cu toate acestea, el a explicat acest lucru nu prin intrigile insidioase ale concurenților de politică externă, ci prin oarecare divergențe în privința politicii interne. "Cred că acesta (vaccinul. - Ed.) ar trebui să fie înainte de alegeri, dar aici intervine politica. Bine. Vor să își joace jocurile. Va fi imediat după alegeri", a spus el.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции - Sputnik Moldova
Un prim lot de vaccin Sputnik V, livrat în Belarus - detalii

Ca o compensare, președintele le-a promis americanilor că va furniza - chiar gratuit - aceleași medicamente pentru tratamentul COVID-19 pe care el însuși le-a luat cât a fost bolnav. Pentru SUA, cu sistemul lor de sănătate absurd conform standardelor lumii dezvoltate, care pur și simplu nu este accesibil pentru un număr mare de cetățeni, aceasta este o inițiativă foarte serioasă.

Cu toate acestea, ultima declarație a lui Trump ar trebui într-adevăr luată ca o formă de compensare, inclusiv în sensul de PR, deoarece subiectul vaccinului și apariția acestuia chiar înainte de alegeri a fost o parte importantă a campaniei sale electorale.

Pentru dezvoltarea medicamentului, Casa Albă a alocat aproximativ douăsprezece miliarde de dolari, care au fost distribuiți între organizațiile naționale și străine de profil. De exemplu, compania americană de biotehnologie Novavax a primit 1,6 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, administrația SUA - și nu doar aceasta - și-a pus speranța în dezvoltările realizate în comun de compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca și Universitatea din Oxford. Cea mai mare dezamăgire a fost, de asemenea, legată de acestea, deoarece au apărut întrebări serioase privind siguranța medicamentului creat.

Выступление президента РФ В. Путина с видеообращением на 75-й сессии Генассамблеи ООН - Sputnik Moldova
Politică
Putin, despre pandemie și vaccin pentru angajații ONU

Toate aceste transformări farmaceutice din SUA reprezintă interes pentru Rusia în primul rând în măsura în care au legătură cu ea. După cum știți, din vară, SUA, Marea Britanie și Canada au acuzat Moscova de atacuri cibernetice pentru a fura informații despre vaccinurile pe care le dezvoltă. Acum, judecând după discursul Evaninei, conceptul s-a schimbat și sabotajul serviciilor speciale rusești a ieșit în evidență pentru a împiedica succesul lucrărilor care se desfășoară acolo.

Și, în general, rușii, cel mai probabil, nu au niciun vaccin - a spus acest lucru și directorul NCSC. Pentru a păstra întregi celulele nervoase ale conducerii, probabil că au decis că este mai bine să nu informeze contraspionajul american că în câteva zile Rusia va înregistra un al doilea medicament - dezvoltat de centrul „Vector”.

Cu toate acestea, dacă să privim întreaga poveste dintr-un punct de vedere global, este chiar mai de învățătură decât obiceiul observat al Washingtonului de a da vina pentru oricare dintre eșecurile sale pe seama intrigilor Moscovei.

Medicina - Sputnik Moldova
Centrul Gamalei va crea un vaccin combinat împotriva coronavirusului și a gripei

Câștigarea cursei globale pentru vaccin era importantă pentru Washington nu doar pentru a fost parte a campaniei electorale a lui Donald Trump, ci și ca simbol al hegemoniei de neclintit a SUA în lume - o confirmare a faptului că America rămâne cea mai dezvoltată, cea mai avansată din punct de vedere tehnologic și științific, cea mai puternică și în toate celelalte privințe, cea mai importantă țară de pe glob.

Factorul financiar a jucat în mod tradițional un rol semnificativ în statutul SUA de lider global. Și până în prezent, deținerea tiparniței principal de pe glob este una dintre pietrele de temelie ale dominanței lor.

Finanțarea extraordinar de generoasă pe care Washingtonul a investit-o în dezvoltarea vaccinurilor de către companiile din întreaga lume ar fi putut fi de două, trei sau chiar de zece ori mai mare. La urma urmei, americanii își pot permite cu adevărat acest lucru.

Президент РФ Владимир Путин  - Sputnik Moldova
Putin: Rusia va avea un al doilea vaccin Covid 19 în septembrie

Pe de o parte, acest lucru este impresionant, dar pe de altă parte, subliniază doar amploarea eșecului. Pentru că nici 50 de dolari, nici măcar 100 de miliarde de dolari în acest caz nu ar fi schimbat nimic: unele probleme, pur și simplu, nu pot fi rezolvate doar cu ajutorul banilor.

În ultimii ani, SUA descoperă cu regularitate că instrumentele familiare care i-au asigurat dominația mondială încep să eșueze. Partenerii externi mai mici și organizațiile internaționale, pe care americanii sunt obișnuiți să le considere drept feudele lor, scapă de sub control. Își pierd din eficacitate tehnologiile de lucru cu cei incomozi - de exemplu, aceleași revoluții colorate.

Și acum un alt semnal, dacă nu am putea spune chiar alarmă, care le amintește că și dolarul nu este atotputernic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0