Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Putin, despre pandemie și vaccin pentru angajații ONU

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaВыступление президента РФ В. Путина с видеообращением на 75-й сессии Генассамблеи ООН
Выступление президента РФ В. Путина с видеообращением на 75-й сессии Генассамблеи ООН - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada pandemiei a existat un deficit de umanism, iar ONU trebuie să-și folosească autoritatea pentru a consolida componenta umanitară, consideră Putin.

CHIȘINĂU, 22 sep – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a referit în mesajul său adresat celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU și la pandemie, menționând că omenirea s-a confruntat cu o provocare absolut nouă.

”Boala a afectat direct milioane de oameni, a luat ce avem mai scump – sute de mii de vieți omenești. Carantine, granițe închise, numeroase probleme grave pentru cetățenii practic tuturor țărilor – toate acestea sunt realitățile zilelor noastre. Acest lucru a fost deosebit de grei pentru generațiile în vârstă care, din cauza restricțiilor impuse, nu și-au putut cuprinde cu săptămânile și chiar lunile apropiații, copiii, nepoții”, a spus Putin.

Potrivit lui Putin, experții  vor trebui încă să aprecieze în deplină măsură amploarea șocului social-economic legat de epidemie, toate urmările lui pe termen lung.

”Însă este evident deja de acum că restabilirea economiei globale va dura  o perioadă lungă, foarte lungă”, a apreciat el.

Russia Putin UN - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: ONU își realizează principala sa misiune, apără pacea - Video

În perioada pandemiei de coronavirus au existat și cazuri de lipsă de umanism la nivel internațional, iar ONU trebuie să-și utilizeze autoritatea pentru a consolida componenta umanitară, a mai afirmat președintele rus.

“Multe state s-au ajutat reciproc, deschis și dezinteresat. Însă, au existat și cazuri când s-a manifestat și un deficit de umanism sau bunăvoință în relațiile interstatale, la nivel oficial. Presupunem că autoritatea ONU ar putea contribui la consolidarea și sporirea anume a rolului umanist, omenesc al componentei relațiilor multilaterale și bilaterale. Aici este vorba de schimburi experiență între societățile civile, legăturile culturale, programe sociale și educaționale, cooperarea în domeniul sportului, științei, tehnologiei, protecția mediului ambiant și sănătății oamenilor”, a declarat Vladimir Putin.

Vaccinul trebuie să fie accesibil întregii lumi

Putin a vorbit și despre vaccinul împotriva coronavirusulu, menționând că în viitor acesta trebuie să fie accesibil întregii lumi.

“Suntem dispuși să ne împărtășim experiența și să continuăm cooperarea cu toate statele și structurile internaționale, inclusiv în ceea ce privește livrarea în alte state a vaccinului rusesc, care și-a demonstrat siguranța și eficiența”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, în discurs rostit la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

“Rusia este convinsă că trebuie utilizate toate capacitățile industriei farmaceutice globale pentru ca în viitorul apropiat să fie asigurat accesul liber la vaccinare pentru cetățenii tuturor statelor”, a mai subliniat el.

Totodată, președintele Rusiei a propus să ofere gratuit vaccinul ”Sputnik V” tuturor angajaților ONU. Potrivit lui, Moscova a primit numeroase solicitări în acest sens.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0